logo
RNTV Live

Biserica bizantină Sfântul Mântuitor din Chora, situată în Istanbul, a fost recent transformată în moschee și deschisă pentru rugăciune musulmanilor/FOTO

image-5
Dudau Andreea Valentina

Biserica bizantină Sfântul Mântuitor din Chora din Istanbul a fost convertită în moschee și deschisă pentru rugăciuni musulmanilor. Președintele Erdogan, care a inițiat acest proces după transformarea Bisericii Hagia Sophia, a inaugurat moscheea printr-o ceremonie online!

La începutul acestei săptămâni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sărbătorit redeschiderea fostei Biserici ortodoxe Sfântul Mântuitor din Chora din Istanbul, acum transformată în moschee, printr-o ceremonie desfășurată la distanță. Biserica fusese închisă timp de patru ani înainte de transformarea sa în moschee.

În vara anului 2020, șeful statului turc a emis un decret prin care a ordonat convertirea acestei foste biserici bizantine – care fusese transformată în muzeu cu aproape 80 de ani în urmă și care face parte din Patrimoniul UNESCO – în moschee, urmând exemplul Bazilicii Sfânta Sofia.

Biserica Sfântul Mântuitor din Chora, construită de bizantini în secolul al V-lea, cunoscută și sub numele de Biserica Chora (Kariye în turcă), a fost transformată în moschee după Cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, iar apoi în muzeu după cel de-al Doilea Război Mondial. În afară de istoria sa bogată, care rivalizează cu cea a Sfintei Sofia, micuța Biserică Chora este renumită pentru mozaicurile sale magnifice și frescele din secolul al XIV-lea, inclusiv o compoziție monumentală a Ultimei Judecăți. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost restaurată de o echipă de istorici de artă americani și a fost deschisă publicului în 1958.

Anunțul din 2020 al transformării în moschee a stârnit temeri cu privire la conservarea mozaicurilor și frescelor din clădire, deoarece Islamul interzice reprezentările figurative. Grecia a denunțat decizia ca fiind “o altă provocare pentru credincioși și comunitatea internațională”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor