logo
RNTV Live

Biden propune ca ByteDance să transfera controlul TikTok în termen de 6 luni de la aprobarea unei legi în Congresul SUA

OIP
Constantin Corina

Vineri, președintele Joe Biden a anunțat că va semna o lege care oferă grupului chinez ByteDance aproximativ șase luni pentru a ceda controlul asupra TikTok-ului, dacă legea va fi adoptată de Congres

Camera Reprezentanților intenționează să voteze marți sau miercuri proiectul de lege pentru interzicerea TikTok, după ce o comisie a aprobat joi în unanimitate măsura. Camera va vota propunerea conform regulilor care cer ca două treimi din membri să voteze „da” pentru a obține aprobarea.

„Dacă o trec, o voi semna”, a declarat Biden reporterilor. Proiectul de lege are o soartă incertă în Senat, unde unii parlamentari spun că doresc modificări ale legislației.

Republicanul Trump, care dorește să se întoarcă la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie, s-a arătat împotriva interzicerii TikTok, spunând pe rețelele sociale: „Dacă scapi de TikTok, Facebook…le va dubla afacerile”, a spus acesta, adăugând că nu vrea ca Facebook să „o ducă mai bine”. Trump a criticat anterior Meta Platforms, compania mamă a Facebook pentru revocarea accesului său la Facebook şi Instagram, după ce platforma a eliminat două dintre postările sale în timpul revoltei de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021.

Conturile sale au fost restabilite în februarie 2023. Echipa de campanie a lui Trump nu a comentat la momentul publicării articolului dacă are o poziție cu privire la legislație. Meta Platforms a refuzat să comenteze. Departamentul de Justiție a declarat Comisiei Camerei pentru Energie și Comerț că un proiect de lege de vânzare, mai degrabă decât un proiect de lege care interzice TikTok, ar pune guvernul într-o poziție juridică mai puternică, potrivit unui document consultat de Reuters.

Mike Pence, care a ocupat funcția de vicepreședinte în timpul mandatului lui Trump, a susținut propunerea legislativă a Camerei privind TikTok. „China otrăvește mințile copiilor americani. E prea mult”, a scris el pe platforma X. Proiectul de lege ar acorda companiei ByteDance 165 de zile pentru a ceda TikTok. Dacă nu va face acest lucru, magazinele de aplicații operate de Apple, Google – parte a grupului Alphabet – și alții nu vor putea oferi TikTok legal sau nu vor putea oferi servicii de găzduire aplicațiilor controlate de ByteDance. În 2020, Trump a încercat să interzică platformele chineze TikTok și WeChat, dar a fost blocat de instanțe.

Senatorul republican Rand Paul, care a blocat anterior încercările de a accelera interzicerea TikTok, a răspuns la declarația lui Trump care spunea că fostul președinte a ajutat la rezolvarea preocupărilor legate de utilizatorii TikTok din SUA printr-un proiect al companiei în valoare de 1,5 miliarde de dolari. „De ce GOP din Cameră sunt de partea lui Biden și încă încearcă să interzică TikTok?” a scris Paul pe X, folosind un acronim pentru republicani. „Dacă Congresul interzice TikTok, va acționa precum comuniștii chinezi care deja au interzis TikTok… De ce să nu apărăm primul amendament?”.

Trump a declarat într-un ordin executiv din august 2020 că colectarea de date de către TikTok „ar putea permite Partidului Comunist Chinez accesul la informațiile personale ale americanilor – posibil dând voie Chinei să urmărească locațiile angajaților și contractorilor federali, să facă dosare cu informații personale pentru șantaj precum și spionaj comercial”.

TikTok, care spune că nu a împărtășit și nu ar împărtăși datele utilizatorilor din SUA cu guvernul chinez, susține că proiectul de lege al Camerei echivalează cu o interdicție. Nu este clar dacă China ar aproba vreo vânzare sau dacă TikTok ar putea fi vândut în șase luni. „Această legislație are un rezultat prestabilit: interzicerea totală a TikTok în Statele Unite. Guvernul încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituțional la libera exprimare”, a declarat compania după votul Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei. Aplicația este populară iar aprobarea legislației atât de către Cameră, cât și de Senat, într-un an electoral, poate fi dificilă. Luna trecută, campania de realegere a lui Biden a început să posteze pe TikTok.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor