În decembrie, statele membre ale UE au ajuns la un acord prin care Bulgariei și României li se oferă un acces parțial la zona Schengen de liberă circulație a organizației. Pe data de 31 martie, controlul la frontierele interne aeriene și maritime va fi desființat.
Totuși, un acord care să ofere deplasarea fără pașaport prin frontierele lor interne – o decizie mult mai contestată și cu urmări mai impoartante – nu a fost convenit, rămânând subiectul unor dezbateri ulterioare, relatează Euobserver citat de Rador Radio România.
A fost necesar un drum lung și anevoios ca să se ajungă în acest stadiu.
Cele două țări au aderat la UE în urmă cu 15 ani, respectiv, în 2007, iar Comisia Europeană a recomandat pentru prima oară aderarea lor la Spațiul Schengen în 2018. Totuși, decizia a fost ulterior blocată de o serie de state membre ale Consiului UE.
Decizia din decembrie – care a făcut ca Austria, anterior reticentă, să accepte accesul parțial la Spațiul Schengen – a fost considerată de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, drept „un important pas înainte atât pentru ambele țări, cât și la nivelul întregului Spațiu Schengen”, iar, printr-o declarație, Comisia a susținut că demersul „va impulsiona circulația, comerțul și turismul”.