logo
RNTV Live

BEC a respins solicitarea de anulare a alegerilor din Costinești

urne vot
Dudau Andreea Valentina

Biroul Electoral Central (BEC) a respins cererea de anulare a alegerilor locale din comuna Costinești, județul Constanța, unde voturile au fost renumărate de mai multe ori/ BEC a precizat că alegerile pot fi anulate doar dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe condiții, inclusiv ca frauda electorală reclamată să fie de natură să modifice rezultatul!

În decizia BEC se precizează că mandatul de primar a fost obținut de candidatul PNL, Gheorghe Mechenici, cu o diferență de două voturi. Biroul Electoral Central a respins cererea PSD de anulare a alegerilor din Costinești, care reclama fraudă electorală într-o secție din Costinești și una din Schitu. În hotărârea BEC se menționează că, în urma contestației candidatului PSD la Primăria Costinești, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești a dispus renumărarea voturilor.

Astfel, au fost identificate nereguli privind votul pe listele suplimentare și votul unor persoane care nu aveau reședința în localitate, iar BEC a cerut clarificări de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). De asemenea, BEC a solicitat puncte de vedere de la Biroul Electoral de Circumscripție nr. 29 Costinești și de la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 14 Constanța.

La secția din Schitu, trei cetățeni străini au votat pe listele suplimentare pentru alegerile locale, ulterior fiind efectuate verificări de către poliție. S-a constatat că două dintre aceste persoane se regăsesc pe listele complementare, iar a treia persoană, un cetățean ucrainean, nu avea dreptul să voteze la niciun scrutin din 9 iunie.

Potrivit legii, BEC soluționează sesizările privind frauda electorală și poate dispune anularea alegerilor într-o circumscripție electorală dacă fraudele constatate sunt de natură să modifice atribuirea mandatelor.

Reprezentanții BEC subliniază că cererea de anulare a alegerilor într-o circumscripție poate fi făcută doar de partide, alianțe electorale, alianțe politice, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri sau candidați independenți și doar în termen de 48 de ore de la închiderea votării.

BEC menționează, de asemenea, că la Costinești, candidatul PNL a obținut mandatul de primar cu o diferență de două voturi. În cazul unui cetățean român care a votat pe lista suplimentară, condițiile erau îndeplinite deoarece acesta și-a prelungit documentul de reședință, iar cetățeanul ucrainean a votat doar la alegerile europarlamentare, deci nu a influențat rezultatul votului pentru primar.

Astfel, BEC “respinge cererea de anulare a alegerilor în Circumscripția electorală nr. 29 comuna Costinești, județul Constanța, formulată de Partidul Social Democrat – filiala Constanța”.

Membrii Biroului Electoral Costinești au propus în unanimitate anularea scrutinului din localitate, după ce voturile au fost numărate de mai multe ori fără a se ajunge la o concluzie clară privind candidatul câștigător.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor