Tripoli Giannini, cel mai în vârstă bărbat din Italia, cunoscut pentru credința sa în longevitate prin „mese ușoare și lipsa de stres”, a încetat din viață la vârsta de 111 ani, potrivit informațiilor publicate de The Guardian

Tripoli Giannini, cunoscut și sub numele de Tripolino, s-a stins din viață la domiciliul său din Cecina, lângă Livorno, în Toscana, în ajunul Anului Nou. Acesta era al doilea cel mai în vârstă bărbat din Europa, urmat de André Ludwig, un francez cu 75 de zile mai în vârstă. Fiul său, Romano, a transmis pe Facebook: „Credea că este nemuritor… În schimb, la ora 9:30, în ziua de San Silvestro (ajunul Anului Nou), tatăl meu Tripoli Giannini a încetat din viață. Avea 111 ani și 133 de zile – un record! Se alătură soției sale, Tosca, mama mea, care l-a așteptat timp de peste 40 de ani„.

Giannini se număra printre centenarii din Italia, unde în 2023 existau 22.000 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani, conform datelor Istat, agenția națională de statistică. Majoritatea centenarilor italieni sunt femei. Născut în Cecina în 1912, Giannini a trăit două Războaie Mondiale și două pandemii. La împlinirea a 111 ani, în august, el a dezvăluit că secretul longevității sale constă în mesele ușoare, întotdeauna însoțite de vin, lipsa stresului, absența fumatului și tratarea fiecărei zile ca pe un cadou.

Italia se confruntă cu provocări legate de îmbătrânirea populației, cu 22.000 de centenari înregistrati in 2023 și o rată a natalității în scădere. Genova din Liguria este orașul italian cu cea mai mare concentrație de centenari, iar insula Sardinia este recunoscută ca una dintre cele cinci regiuni din lume cu un număr semnificativ de persoane în vârstă. Dieta mediteraneană este considerată un factor esențial pentru longevitatea italienilor. Cu toate acestea, îmbătrânirea populației și scăderea natalității reprezintă provocări majore pentru guvernul premierului Giorgia Meloni, care a alocat 2,5 miliarde de euro în bugetul din 2024 pentru abordarea acestei probleme.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *