Mulți șoferi fac greșeala de a crede că beneficiază de prioritate în sensul giratoriu, indiferent de banda pe care circulă. Totuși, conform legislației rutiere, doar o anumită bandă are dreptul la prioritate
Sensul giratoriu are ca principal obiectiv facilitarea fluidizării traficului și, în multe cazuri, a înlocuit semafoarele în intersecții.
Potrivit regulilor generale de circulație, mașinile aflate în interiorul sensului giratoriu au prioritate. Cu toate acestea, nu toate benzile dintr-un sens giratoriu beneficiază de aceeași prioritate.
Conform Codului Rutier, Articolul 107, punctul 1.1 stipulează că „în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.
Cu alte cuvinte, șoferii care aleg banda 2 la intrarea în sensul giratoriu sunt obligați să acorde prioritate vehiculelor care se deplasează pe banda 1 atunci când ies din intersecție.
Potrivit specialistului în legislația rutieră, Marian Croitoru, regula „de aur” în sensul giratoriu este că atunci când intri într-un astfel de sens, ar fi indicat să te încadrezi pe banda 1, cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului. Această bandă are întotdeauna prioritate, fie că este vorba de vehicule din afara giratoriului sau de cele care intenționează să iasă.
Cu toate acestea, indiferent de prioritate, este esențial ca toți șoferii să se asigure pentru a preveni accidentele. Aceasta reprezintă modalitatea prin care se pot evita evenimentele neplăcute.
Numeroase accidente de circulație apar atunci când șoferii aflați pe benzile 2, 3 sau 4 din sensul giratoriu nu acordă prioritate la părăsirea intersecției, intrând în coliziune cu vehiculele care respectă regulile de circulație pe banda 1.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.