Sursă foto: PxHere

Începând de luni, 7 august, și până vineri, 11 august, va avea loc etapa de echivalare a probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației pentru examenul național de Bacalaureat 2023, în sesiunea august-septembrie, conform programului oficial de examen.

Acest proces se desfășoară conform regulilor de convertire în niveluri de competență, stabilite în luna iunie printr-o metodologie aprobată prin ordin de ministru. Această metodologie a fost dezvoltată ca răspuns la greva generală a profesorilor care a avut loc în acea perioadă și care a afectat calendarul planificat inițial pentru susținerea acestor probe.

Comisia responsabilă de întregul proces este formată din directorul școlii sau directorul adjunct în calitate de președinte, un profesor cu abilități de operare pe calculator în rol de secretar al comisiei, precum și între 2 și 4 profesori evaluatori pentru fiecare specialitate și 1-2 secretari de școală. Detalii despre această comisie au fost prezentate anterior de către Edupedu.ro în perioada în care metodologia se afla în dezbatere publică.

„Art. 3 – (1) Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

(2) Prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaților la examenul național de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:

  • nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6.99;
  • nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
  • nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10;

(…) Art. 4. – (1) Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

(…) (5) Nivelul unic de competență se identifică, în acord cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi;

(6) Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:

  • calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
  • calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
  • calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
  • calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8.5 și 10.

(…) Art. 6. – (1) Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

(2) Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

  • nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5.99;
  • nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6.99;
  • nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8.49;
  • nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8.50 și 10.”

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *