logo
RNTV Live

Avertizare de avalanșe în Munții Făgăraș și Parâng: Riscul este mare la altitudini de peste 1.800 de metri

avalansa turisti
Dumitrache Catalina

Meteorologii din Sibiu au emis o avertizare cu privire la un risc mare de producere a avalanșelor la altitudini de peste 1.800 de metri în munții Făgăraș și Parâng. În aceste zone, adăpostite și acoperite de troiene cu înălțimea de doi metri, există un strat substanțial de zăpadă recentă, depus peste zăpada mai veche, compactată și înghețată.

Condițiile meteorologice actuale, cu temperaturi ridicate, vor favoriza topirea zăpezii recent depuse, ceea ce va duce la umezirea și îngreunarea acesteia. Acest fenomen, combinat cu vântul intens care a generat multiple plăci de vânt cu coeziune redusă, crește semnificativ riscul declanșării avalanșelor spontane de topire pe pantele suficient de înclinate.

Meteorologii sibieni precizează că riscul declanșării avalanșelor în aceste condiții va fi mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, la altitudini de peste 1.800 de metri în masivele Făgăraș și Parâng. Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o stație meteo montană este de 84 de centimetri la Bâlea-Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor