Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi campanii de fraudă online, în care atacatorii trimit mesaje false în numele Interpol, Europol, Poliția Română, ANAF sau chiar DNSC. Scopul acestora este de a induce panică și de a convinge victimele să furnizeze date personale sau financiare.

DNSC avertizează utilizatorii să fie extrem de atenți la mesajele, link-urile și documentele primite din surse necunoscute sau suspecte. Infractorii cibernetici folosesc identitatea vizuală a unor autorități pentru a da credibilitate tentativelor de fraudă. În aceste mesaje, destinatarii sunt acuzați de infracțiuni grave, cum ar fi pornografie juvenilă sau exhibiționism, și li se cere să răspundă urgent, într-un interval de 48 de ore.

Atacatorii speră să obțină informații sensibile printr-un răspuns la e-mail, care, de obicei, nu provine dintr-o adresă oficială. DNSC recomandă utilizatorilor să verifice cu atenție expeditorul, să nu acceseze link-uri suspecte și să nu trimită date personale sau financiare.

Specialiștii sfătuiesc utilizatorii să:

  • Evite accesarea link-urilor sau atașamentelor din mesaje suspecte și să le marcheze ca spam.
  • Contacteze banca pentru blocarea cardului și a eventualelor tranzacții ilicite, dacă au furnizat date financiare.
  • Sesizeze Poliția și DNSC pentru a raporta astfel de tentative de fraudă.
  • Se informeze despre principalele amenințări cibernetice pe platforma sigurantaonline.ro, parte a unui proiect național de conștientizare lansat de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.