Mai mult de jumatate dintre localitatile judetului Prahova au avut, au si vor avea probleme cu alunecarile de teren. In multe dintre cauzuri pamantul o ia la vale in zone unde sunt soluri nisipoase sau saline, iar in altele ca urmare a precipitatiilor abundente. In aceste comune, sau orase, este nevoie sa se intocmeasca harti de risc natural, ce sunt incluse in planurile urbanistice. Acolo nu exista este musai sa fie facute, pentru ca orice autorizatie de construire emisa de primarii va depinde de aceasta documentatie.

Statiunea Azuga, Muntele Sorica. Localitatea a fost marcata de una dintre cele mai mari calamitati naturale din zona. In aprilie 2020, pe unul dintre versanti, s-a dezlantuit iadul. Vuietul resimtit la vremea aceea a semnatat panica printre locuitori.

Gheorghe Solomon, care traieste de-o viata acolo, isi aminteste cum la acea vreme a iesit in graba din casa si a fugit cat a putut, pentru a nu fi surprins de alunecarile de teren. Ca el alte aproape 150 de persoane.

Inca din anul 2018 primaria din statiunea montana Azuga a intocmit hartile de risc, ce au fost incluse in planul urbanistic. Zona calamitata era prevazuta ca fiind una cu un impact major, in cazul unor alunecari de teren.

Acolo unde s-a putut conducerea din primarie a cerut sprijin statului si a asigurat zona calamitata.

Practic, hartile de risc la alunecari de teren vor fi folosite in refacerea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, realizarea constructiilor si folosirea unor terenuri in pericol din cauza acestor fenomente naturale. O situatie similiara, in care au avut loc surpari ale pamantului, s-a inregistrat si in orasul Comarnic.

Dintre orasele care au elaborat hartile de risc, in Prahova, localitatea Azuga are cea mai mare suprafata, de aproape 8.300 de hectare, iar Boldesti-Scaeni se afla pe ultimul loc, cu peste 3.400 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *