logo
RNTV Live

Autoritățile din România vor contesta decizia Maltei de a refuza extrădarea lui Paul al României

download
Constantin Corina

Curtea de Apel Brașov va trimite o adresă oficială către parchetul din Malta, solicitându-le să exercite la timp calea de atac împotriva deciziei de a nu-l extrăda pe Paul al României, pentru a evita erori de procedură

Curtea de Apel Brașov va trimite o adresă oficială către parchetul din Malta, solicitându-le să exercite la timp calea de atac împotriva deciziei de a nu-l extrăda pe Paul al României, pentru a evita erori de procedură similare celor întâmpinate de parchetul din Franța, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că statul român utilizează toate pârghiile legale pentru a aduce fugarii în țară.

Colegii de la Curtea de Apel Braşov au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa cu privire la câteva întrebări preliminare. Practic, să spună dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislaţia UE în materia mandatului european de arestare.În jurispreudenţa CJUE s-a consacrat că, doar în circumstanțe excepționale, instanţele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Ca exemplu, CEDO a condamnat Belgia după ce a refuzat să execute un mandat european de arestare(Castano c.Belgiei)”, explică Gorghiu.

În jurisprudența CJUE s-a stabilit că instanțele pot refuza punerea în aplicare a unui mandat european de arestare doar în circumstanțe excepționale. De exemplu, CEDO a condamnat Belgia pentru refuzul de a executa un mandat european de arestare în cazul Castano c. Belgiei, explică Alina Gorghiu.

Curtea de Apel Brașov solicită CJUE să se pronunţe cu privire la participarea directă a statului emitent al unui MEA în procedura internă desfăşurată în alt stat. Pe scurt: dacă un fugar român este găsit in X stat şi se judecă predarea lui, statul român să poată trimite un reprezentant care să formuleze în mod direct cereri, propuneri de probe, să exercite căi de atac. Să exprime punctul de vedere al statului român. Să explice în faţa instanţei din statul străin orice detaliu de procedură internă sau legat de fugarul respectiv”, continuă ea. „Primul termen în dosarul de la CJUE este la finalul lunii iunie. Din punctul nostru de vedere, legislaţia UE în materia MEA nu este aplicată corespunzător şi o să exprimăm această opinie şi în faţa judecătorilor CJUE, alături de toate argumentele posibile”, mai spune Gorghiu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor