Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut precizări sâmbătă referitoare la condițiile de exercitare a dreptului de vot în țară, subliniind următoarele aspecte importante:
- Alegătorii care se află în unitatea administrativ-teritorială unde au domiciliul sau reședința pot vota doar la secția de votare la care sunt înscriși în lista electorală permanentă.
- Cei care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care au domiciliul sau reședința pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși în lista electorală suplimentară.
- Dacă o persoană are domiciliul sau reședința în municipiul București, aceasta nu va putea vota la o secție din alt sector al capitalei, dar poate vota în orice secție din alt județ, fiind înscrisă în lista suplimentară.
- Alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție care le asigură accesul, fiind înscriși în lista suplimentară, dacă nu sunt deja în lista electorală permanentă a acelei secții.
- Dacă un alegător a fost omis din lista electorală permanentă a secției unde își are domiciliul sau reședința, va fi înscris în lista electorală suplimentară.
De asemenea, alegătorii din străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în afacerea țării.
Pentru mai multe informații privind modul de exercitare a dreptului de vot, acestea pot fi consultate în Decizia Biroului Electoral Central nr. 22D/14.03.2025.
Alegătorii vor putea vota pe baza unui act de identitate valabil în ziua votării, cum ar fi: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul de serviciu sau, pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
De asemenea, pașapoartele simple și temporare pot fi utilizate doar de cetățenii români care votează în străinătate sau de cei cu domiciliul în afacerea țării care votează în România.