logo
RNTV Live

“Aurul lichid” este cel mai furat produs în multe dintre lanțurile de supermarketuri din Spania

olive-oil-in-a-bottle-which-may-be-used-on-the-face
Dudau Andreea Valentina

În multe dintre supermarketurile spaniole, uleiul de măsline este produsul cel mai susceptibil de furt, fiind căutat de bande în căutarea “aurului lichid”. Această creștere a furatului vine în contextul în care prețurile au înregistrat o creștere bruscă după seceta de anul trecut din sudul țării, care a afectat recolta de măsline!

Potrivit lui Ruben Navarro, directorul lanțului de supermarketuri Tu Super, care operează 30 de magazine în regiunea spaniolă Andalucia, bande organizate de hoți fură uleiul de măsline pentru a-l revinde ulterior. “Uleiul de măsline a devenit un produs ideal pentru ei”, a declarat el.

Acesta este al doilea cel mai furat produs din toate supermarketurile din Spania, urmat imediat de băuturile spirtoase. Șunca Iberico se clasează pe locul al treilea în această listă.

Prețul unui litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care în urmă cu patru ani costa mai puțin de 5 euro, a crescut acum la 14 euro. Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline, iar familiile obișnuiesc să-l cumpere în vrac pentru gătit.

Pentru a preveni furturile, supermarketurile au început să lege între ele bidoanele mari de cinci litri cu ulei de măsline și le-au securizat pe rafturi cu lacăte. Unele magazine au etichete de securitate pe sticlele de un litru, care trebuie îndepărtate de personal.

Cu toate acestea, Jose Izquierdo, șeful de vânzări al lanțului de supermarketuri Eroski, susține că hoții folosesc dispozitive magnetice pentru a dezactiva mecanismele de securitate.

Uleiul de măsline este în prezent cel mai furat produs în supermarketurile din Aragon, Andaluzia, Castilla-La Mancha, Catalonia, Valencia, Madrid, Insulele Baleare și Extremadura, conform companiei de securitate STC, care a efectuat un studiu în magazine.

Alejandro Alegre, directorul de marketing al STC, a declarat că este neobișnuit să vezi un produs alimentar esențial atât de sus pe lista furturilor. “Uleiul de măsline este singurul care ar putea fi considerat un produs de bază, celelalte sunt șunca iberică, brânzeturile maturate, lamele de ras și alcoolul”, a spus Alegre pentru Financial Times. În plus, cultivatorii de măsline și companiile care presează măslinele pentru a obține ulei au fost, de asemenea, victimele unor jafuri, hoții furând zeci de mii de litri de ulei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor