Cancerele din domeniul ORL (cap și gât, cunoscute sub denumirea de HNSCC) au în general originea în celulele scuamoase care acoperă mucoasa din regiunea capului și gâtului, precum cele din cavitatea bucală, gât și laringe.

Aceste tipuri de cancer sunt denumite carcinoame cu celule scuamoase din sfera ORL, iar peste 90% dintre cancerele din această sferă sunt de acest tip. Potrivit specialiștilor, majoritatea cancerelor cu celule scuamoase din sfera ORL, care afectează gura și laringele (chordul vocal), sunt asociate cu consumul de tutun și alcool.

O echipă de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra a identificat recent două gene noi care conferă rezistență la chimioterapie pacienților cu cancer la cap și gât.

De asemenea, aceeași cercetare a demonstrat că inhibarea uneia dintre aceste gene poate face ca celulele canceroase, care anterior nu răspundeau la tratamentul chimioterapic, să devină ulterior sensibile la acest tip de tratament.

Cele două gene descoperite sunt active în majoritatea tipurilor de cancer la om, ceea ce sugerează că rezultatele ar putea avea aplicabilitate și în cazul altor tipuri de cancer caracterizate de niveluri ridicate ale acestor gene.

În plus, cercetătorii au analizat o arhivă de substanțe chimice, utilizate frecvent în descoperirea de noi medicamente, și au identificat două substanțe care ar putea fi direcționate în mod specific împotriva celor două gene, sporind sensibilitatea celulelor canceroase la un medicament chimioterapic obișnuit, denumit cisplatin, de până la 30 de ori.

Aceste substanțe pot reduce nivelul celor două gene și ar putea fi administrate concomitent cu chimioterapia existentă, cum ar fi cisplatinul. Una dintre aceste substanțe este o toxină fungică numită Sirodesmin A, iar cealaltă, carfilzomib, provine dintr-o bacterie.

Această cercetare, condusă de Universitatea Queen Mary și publicată în Molecular Cancer, reprezintă prima dovadă că genele NEK2 și INHBA contribuie la rezistența la chimioterapie la pacienții cu carcinom cu celule scuamoase din cap și gât (HNSCC) și că inhibarea acestora poate inversa rezistența la multiple medicamente.

Cercetătorii au folosit inițial o tehnică numită „data mining” (procesul de analiză a unor volume mari de date) pentru a identifica genele care ar putea influența răspunsul cancerului la tratamentul medicamentos. Apoi, au testat 28 de gene pe 12 linii celulare chimiorezistente de cancer și au identificat 4 gene semnificative, pe care le-au cercetat mai amănunțit și le-au testat în ceea ce privește rezistența la multiple medicamente.

Aceste rezultate au deschis calea pentru posibilitatea ca pacienții cu cancer să beneficieze de tratamente personalizate, adaptate pe baza genelor specifice și a tipului de tumoare, ceea ce ar putea să le îmbunătățească semnificativ șansele de supraviețuire și rezultatele tratamentului.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *