Biroul Electoral Central (BEC) a transmis marți că persoanele fizice care postează în mod repetitiv și preponderent materiale de propagandă electorală pe conturi personale de pe platforme online foarte mari pot fi considerate actori politici cu potențial de influențare a electoratului. În aceste cazuri, postările trebuie etichetate ca materiale publicitare politice, pentru informarea corectă a publicului.

„Lipsa etichetării corespunzătoare califică materialul ca având un conţinut ilegal”, precizează BEC într-un comunicat de presă.

Potrivit instituției, această prevedere vine în contextul competenței extinse pe care o are BEC în 2025, ca autoritate care poate dispune platformelor online foarte mari să elimine conținut ilegal în perioada campaniei electorale, în preziua și ziua votării pentru alegerea președintelui.

„Un proces electoral corect implică, printre altele, un echilibru just între libertatea de exprimare şi prevenirea acţiunilor de manipulare şi dezinformare a alegătorilor”, se mai arată în comunicat.

  • Postările care fac referire la modul de exercitare a atribuțiilor candidaților (în funcții publice sau elective), dar care nu conțin îndemnuri explicite sau indirecte de a vota sau a nu vota, nu sunt considerate materiale publicitare politice;
  • Activitatea jurnalistică de informare și opiniile exprimate în nume personal, de către persoane fizice care nu sunt actori politici, rămân protejate de dreptul la liberă exprimare;
  • În aceste cazuri, BEC nu a dispus eliminarea materialelor postate.

BEC a menționat că a menținut o practică constantă și confirmată în instanță în gestionarea acestor cazuri încă de la începutul campaniei electorale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.