Sursă foto: Stiri din judetul Hunedoara

Conform unui nou studiu publicat în Journal of the American Heart Association, după instalarea menopauzei, aproximativ una din patru femei poate dezvolta o anomalie în ritmul cardiac, iar factorii principali identificați sunt evenimentele stresante din viață și calitatea scăzută a somnului.

Această afecțiune este cunoscută sub numele de fibrilație atrială (FibA), caracterizată printr-un ritm cardiac neregulat, adesea rapid și nesincronizat între camerele superioare (atriile) și cele inferioare (ventriculele) ale inimii. Acest fenomen poate fi însoțit de amețeli sau dificultăți de respirație și poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, accident vascular cerebral (AVC), insuficiență cardiacă și alte complicații cardiace grave, necesitând astfel atenție medicală de specialitate.

Fibrilația atrială afectează în principal femeile adulte aflate la vârsta postmenopauzală, iar estimările arată că până în 2030, peste 12 milioane de persoane din Statele Unite ar putea dezvolta această afecțiune, conform American Heart Association.

Dr. Susan Zhao, autorul principal al studiului publicat în Journal of the American Heart Association, a subliniat că există o conexiune de lungă durată între inimă și creier în contextul unei game variate de afecțiuni. Ea a menționat că FibA este o boală a sistemului electric de conducere al inimii, predispusă la modificări hormonale induse de stres și insomnie. Astfel, aceste două aspecte pot sta la baza asocierii dintre stres, insomnie și fibrilația atrială.

Studiul s-a bazat pe datele colectate din chestionarele completate de peste 83.000 de femei cu vârsta medie de 64 de ani, care au fost incluse în studiul american Women’s Health Initiative între 1994 și 1998. Chestionarele au inclus informații despre istoricul medical, obiceiurile de sănătate, evenimentele stresante din viața participantelor, sprijinul social, calitatea somnului și gradul de optimism.

Pe parcursul unei perioade de urmărire de aproximativ zece ani, cercetătorii au observat că 25% dintre femei (23.954) au dezvoltat fibrilație atrială. Rezultatele au arătat că pentru fiecare punct în plus pe scala Women’s Health Initiative Insomnia Rating Scale, riscul de dezvoltare a FibA a crescut cu 4%. De asemenea, pentru fiecare punct în plus pe scala evaluării evenimentelor stresante din viața de zi cu zi, probabilitatea de a dezvolta fibrilație atrială a crescut cu 2%.

Dr. Nieca Goldberg, cardiolog și director medical al Atria New York City, a subliniat importanța acestor descoperiri, menționând că de multe ori, femeilor li se spune că simptomele cardiace sunt rezultatul stresului, dar acest studiu confirmă o legătură reală între stres și fibrilația atrială. Cu toate acestea, ea a menționat că studiul are limite, deoarece majoritatea participanților au fost femei albe, și s-a bazat pe informațiile auto-raportate.

Concluzia este că sănătatea fizică și cea mentală sunt strâns legate, și, în consecință, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre dificultățile de somn și factorii de stres din viața dumneavoastră. Există tratamente pentru insomnie, cum ar fi evitarea cofeinei și a alcoolului înainte de culcare sau deconectarea de la dispozitivele inteligente.

În plus, medicul de familie poate recomanda o evaluare a somnului pentru a identifica eventualele probleme care vă împiedică să dormiți. Tratamentul pentru fibrilația atrială poate implica medicamente, terapie electrică și alte proceduri pentru a readuce ritmul cardiac la normal.

În final, acest studiu evidențiază importanța gestionării stresului și a somnului adecvat pentru a proteja sănătatea inimii și pentru a reduce riscul de fibrilație atrială.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *