sursa foto Astazi.ro

Laptele, pune pe jar autorităţile

Atenţie! Laptele din alimente, înlocuit cu SUBSTANŢE PERICULOASE pentru sănătate.

Sănătos şi hrănitor, laptele este un aliment nelipsit din alimentaţia românilor. Din păcate autorităţile trag un puternic semnal de alarmă pentru că acesta a început să fie înlocuit cu subtanţe periculoase pentru sănătate.

Potrivit unui comunicat citat de romaniatv.net, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a reluat în 2019 acţiunile de control începute anul trecut pentru evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancţionarea şi diminuarea fraudelor în domeniu.

Acţiunile de control desfăşurate în perioada 21 ianuarie – 8 martie 2019, în mai multe judeţe din ţară. Au urmărit în principal verificarea denumirii produselor alimentare aflate la comercializare, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.

Astfel, au fost verificate 708 unităţi, din care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 de restaurante/catering, 52 fast-food-uri şi 11 magazine alimentare. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1,782 milioane de lei şi 177 de sancţiuni cu avertisment. De asemenea, au fost confiscate/distruse produse neconforme (creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate), s-a aplicat ordonanţă de suspendare a activităţii pentru 30 zile pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a fost interzisă temporar desfăşurarea activităţii în vederea autorizării sau remedierii deficienţelor.

Judeţele în care au fost aplicate cele mai mari sancţiuni de către comisarii ANPC şi ANSVSA sunt: Bistriţa (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) şi Bihor (104.000 lei). La polul opus se află judeţele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei) şi Călăraşi, unde nu au fost aplicate sancţiuni.

Potrivit ANPC, principalele nereguli constatate au vizat: prepararea şi comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziţie brânză, telemea de vacă, caşcaval, unt etc.; dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, caşcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.

Citeşte mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *