Autoritățile norvegiene au raportat luni un atac informatic asupra platformei a 12 ministere, o operațiune a cărei origine încă nu a fost determinată, acest incident conducând la demararea unei anchete.

Erik Hope, șeful agenției guvernamentale responsabile cu securitatea informatică, a declarat: „Am detectat o vulnerabilitate necunoscută anterior în software-ul unuia dintre furnizorii noștri.” El a mai adăugat că „această vulnerabilitate este exploatată de un actor necunoscut.” „Este prea devreme să putem spune cine se află în spatele acestui atac și să determinăm amploarea acestuia”, a adăugat el într-o conferință de presă.

Cu toate că platformele proprii ale guvernului, precum serviciile prim-ministrului și ministerele Apărării, Afacerilor Externe și Justiției (echivalentul Ministerului de Interne), nu au fost vizate, atacul a afectat cele 12 ministere menționate.

Erik Hope a afirmat că vulnerabilitatea a fost remediată, însă angajații celor 12 ministere nu își pot încă citi e-mailurile de lucru pe telefoanele mobile sau tablete.

În pofida incidentului, ministrul afacerilor regionale, Sigbjorn Gjelsvik, a declarat că „activitatea guvernului continuă în mod normal.”

Poliția judiciară a demarat o anchetă pentru a investiga acest atac informatic.

Este important de menționat că, în perioada 2020-2021, Parlamentul norvegian a fost, de asemenea, ținta unor atacuri cibernetice, dintre care cel puțin unul a fost atribuit oficial grupului de hackeri Fancy Bear, asociat cu serviciile secrete rusești. Acuzațiile fără dovezi au fost ulterior calificate drept „inacceptabile” de către Ambasada Rusiei.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *