Marea Britanie, principala țintă a atacurilor cibernetice lansate de Rusia, în contextul realegerii lui Trump!
Marea Britanie a devenit ținta predilectă a atacurilor cibernetice și a operațiunilor de spionaj desfășurate de Rusia, potrivit unei anchete publicate de The Times.
Această intensificare a agresiunilor digitale are loc într-un moment în care președintele rus Vladimir Putin pare să evite confruntarea directă cu Statele Unite, preferând să își concentreze eforturile asupra aliaților europeni ai Washingtonului.
Conform surselor guvernamentale britanice, începutul anului 2025 a fost marcat de o creștere accentuată a atacurilor hibride – o combinație de sabotaj, dezinformare și atacuri informatice – asupra infrastructurii și instituțiilor din Regat.
Un oficial britanic de rang înalt a explicat pentru The Times că această strategie reflectă o adaptare a tacticilor Kremlinului, pe fondul noii administrații Trump, percepută drept mai deschisă față de dialogul cu Rusia.
„Din retorica actuală a propagandei ruse este clar că Marea Britanie este ținta principală. Ne tratează ca pe un inamic major, probabil pentru că nu se mai pot descărca pe americani”, a declarat sursa citată.
Serviciile de informații britanice trag un semnal de alarmă
Sir Ken McCallum, directorul MI5, avertizase încă din octombrie anul trecut că Rusia urmărește să creeze un „haos susținut” în Regatul Unit și în alte state europene.
În acest context, Ministerul Apărării a raportat că în ultimii doi ani a respins peste 90.000 de atacuri cibernetice, multe dintre ele desfășurate prin intermediul unor hackeri manipulați de Moscova.
„De multe ori, Rusia dezvoltă un software malițios, pe care îl transmite unor hackeri tineri, talentați, care nu sunt conștienți pe deplin de contextul politic. Ei doar execută”, a explicat o sursă din Whitehall.
Acte de sabotaj atribuite grupării Wagner
Recent, trei indivizi au fost condamnați în Marea Britanie pentru incendierea unui depozit de ajutoare destinat Ucrainei, într-un atac ordonat de gruparea Wagner – organizație teroristă susținută de Kremlin. În timpul procesului, s-a demonstrat că unul dintre inculpați a primit instrucțiuni prin Telegram de la un cont afiliat grupării.
Tensiunile se amplifică pe fondul noilor inițiative diplomatice
Premierul Keir Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron, susțin crearea unei coaliții internaționale de menținere a păcii, care ar putea fi activată în Ucraina dacă se ajunge la un acord.
În acest context, Marea Britanie devine o țintă tot mai expusă în fața agresiunii hibride rusești.
Avertisment oficial: teritoriul britanic ar putea fi amenințat direct
Strategia de apărare a Regatului Unit subliniază că, pentru prima dată în ultimele decenii, există riscul real ca teritoriul național să fie vizat direct într-un scenariu de război.
Richard Horne, director în cadrul Centrului Național pentru Securitate Cibernetică, atrage atenția că statul nu este pregătit pentru nivelul sofisticat al amenințărilor actuale: „Există o discrepanță tot mai mare între nivelul amenințărilor și capacitatea noastră de apărare.”