Sursă foto: Monitorul Cluj

Diverse asociații ale elevilor critică proiectul de ordin de ministru referitor la procedura de acordare a burselor școlare și solicită modificări în acest sens, conform unui comunicat de presă.

În comunicat se menționează că „Asociațiile de elevi din țară au criticat noul sistem propus încă de la introducerea sa în Legea Învățământului Preuniversitar. Proiectul de metodologie publicat menține confuzia începută de lege și ridică mai multe semne de întrebare.”

Printre asociațiile semnatare se numără Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc).

În ceea ce privește bursele sociale, comunicatul subliniază că „Ministerul Educației este departe de realitățile sociale din România”:

„În cadrul reglementării bursei de ajutor social, se constată încă o dată că Ministerul Educației nu ia în considerare realitățile sociale din România. Aceasta se acordă doar elevilor a căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Prin urmare, un copil al cărui ambii părinți câștigă salariul minim pe economie este considerat „prea bogat” pentru a se califica pentru această bursă și a primi sprijin din partea statului.”

Referitor la bursele de merit, comunicatul menționează:

„În ceea ce privește bursele de merit, se precizează că doar un maxim de 30% dintre elevii dintr-o clasă vor primi astfel de burse, în contrast cu Legea Învățământului Preuniversitar, unde numărul minim de elevi era de 30%. Dată fiind natura ierarhică a admiterii la liceu (aceasta fiind accentuată de noua lege), elevii care au intrat la licee considerate „mai bune” sunt penalizați, nefiind eligibili pentru burse, chiar dacă au rezultate școlare bune. Această propunere ar putea fi justificată în cazul învățământului gimnazial, unde repartizarea elevilor se face pe baza circumscipțiilor.”

Comunicatul integral poate fi consultat mai jos:

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *