Asociația Zi de Bine a inaugurat platforma educațională bineinculori.ro, dezvoltată de către Tudor Scripor și cunoscută sub numele de alfabetul tactil al culorilor sau alfabetul Scripor. Această inovație reduce cu succes cuvântul „culoare” la un simbol universal, eliminând barierele lingvistice și evitând necesitatea învățării alfabetului Braille pentru nevăzători.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul partenerilor strategici ai Asociației Zi de Bine, precum Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.

Platforma educațională bineinculori.ro nu numai că facilitează învățarea eficientă a alfabetului tactil al culorilor, dar promovează, de asemenea, incluziunea, facilitând comunicarea între persoanele văzătoare și cele nevăzătoare. Aceasta nu este doar o platformă educațională, ci și o modalitate de conectare între cele două lumi, crescând empatia și conștientizarea privind necesitățile persoanelor nevăzătoare, conform lui Tudor Scripor, creatorul alfabetului Scripor.

Alfabetul Scripor se bazează pe teoria culorilor internațional recunoscută, reprezentând cele trei culori primare, culorile secundare, culorile terțiare și culorile acromatice. Acest alfabet utilizează o celulă formată din zece puncte, fiecare fiind numerotată de la 1 la 9, iar punctul 10 indică orientarea. Aceasta ajută la eliminarea confuziei între alfabetul Braille și Scripor și determină poziția celulei.

Combinarea diferitelor puncte într-o singură celulă reprezintă o culoare, iar celulele adiacente reprezintă nuanțele, tonurile, saturația sau intensitatea culorilor de bază.

Învățarea alfabetului Scripor durează aproximativ 30 de minute sau chiar mai puțin pentru cei care cunosc deja alfabetul Braille, în timp ce învățarea alfabetului Braille durează în mod obișnuit aproximativ 2 ani.

Lansarea platformei educaționale reprezintă un pas semnificativ în crearea unei lumi mai accesibile pentru persoanele nevăzătoare, permitându-le să recunoască culorile fără a învăța alfabetul Braille. Acesta este un exemplu clar al puterii inovației în sprijinirea comunității nevăzătorilor, conform fondatoarelor Asociației Zi de BINE, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia.

În București, trăiesc peste 5.800 de persoane cu dizabilități vizuale, iar la nivel național sunt înregistrate peste 86.000 de astfel de cazuri, majoritatea dobândind dizabilitățile vizuale în timpul vieții. Alfabetul Scripor oferă o soluție vitală pentru aceste persoane, deoarece învățarea alfabetului Braille după o anumită vârstă este dificilă sau chiar imposibilă.

Proiectul „BINE în Culori” reprezintă o soluție inovatoare, deoarece este esențial pentru îndeplinirea unor directive europene privind accesibilitatea produselor. Alfabetul Scripor permite semnalizarea culorii unui produs în toate limbile, fără a necesita etichete lungi.

Platforma educațională bineinculori.ro oferă numeroase secțiuni, cum ar fi învățarea alfabetului tactil al culorilor, resurse educaționale descărcabile, accesibilizarea sporturilor, informații privind legislația, webinarii și podcasturi, precum și întrebări și răspunsuri.

Dacă doriți să sprijiniți proiectele Asociației Zi de Bine, puteți să o faceți prin trimiterea unui SMS cu textul „SUS” la 8845, donarea zilei de naștere sau completarea formularului 230 pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză socială. Mai multe modalități de implicare sunt disponibile la adresa: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE: Asociația Zi de Bine se angajează să sprijine comunitățile vulnerabile și să creeze conștientizare în jurul unor cauze neglijate, susținând câte un ONG în fiecare lună și încurajând donațiile pentru proiecte sociale. Aceasta oferă o platformă pentru proiectele care au nevoie de finanțare, permițând oamenilor să contribuie la aceste cauze.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *