Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin Ministerul Finanţelor, propune plafonarea preţului poliţelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024

Ministerul Finanţelor pune în dezbatere publică proiectul elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care reglementează soluţia temporară de prelungire până la data de 30 septembrie 2024 a perioadei de aplicare a HG nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie”, anunţă miercuri instituţia.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin Ministerul Finanţelor, propune plafonarea preţului poliţelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024. Actul normativ stabilește tarifele de primă maxime, contractele afectate, comisioanele de distribuție, clasa bonus/malus, implicațiile BAAR, despăgubirile pentru vehiculele înlocuitoare, perioada maximă pentru despăgubiri, contravențiile și sancțiunile aplicabile.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite la nivelul celor practicate la 28 februarie 2023, ajustabile cu maximum 6,8%, valabile pentru 3 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ și aplicabile contractelor RCA încheiate ulterior. Comisioanele de distribuție sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli pentru 3 luni.

Despăgubirile pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat se calculează pe baza costului mediu al serviciilor rent-a-car și se acordă dacă vehiculul avariat nu poate fi utilizat tehnic, pentru maxim 30 de zile de la eliberarea autorizației de reparație sau documentului de intrare în reparație. Perioada poate fi prelungită cu aprobarea asigurătorului în situații justificate.

Pentru vehiculele cu daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada de la constatarea avariilor până la înaintarea ofertei de despăgubire, conform termenelor Legii nr. 132/2017, iar valoarea despăgubirii pentru înlocuirea temporară nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

”În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă”, menţionează Ministerul Finanţelor.

La data de 31 decembrie 2023, parcul auto național număra 10.333.293 de vehicule. La data de 6 iunie 2024, erau asigurate 7.486.349 de vehicule. În perioada 1 ianuarie 2024 – 2 iunie 2024, aproximativ 41.500 de cazuri au fost încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, dintre care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

O astfel de situaţie denotă existenţa unui dezechilibru între cerere şi ofertă şi are potenţialul de a genera consecinţe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 iunie 2024” spune Ministerul Finanţelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews