logo
RNTV Live

Artistul american Richard Serra, cunoscut pentru lucrări monumentale din oţel ruginit, a încetat din viață

00Serra-articleLarge
Dudau Andreea Valentina

Richard Serra, un artist american considerat o figură de referință în arta contemporană, cunoscut pentru creațiile sale monumentale din oțel ruginit, a încetat din viață!

Richard Serra, un artist american de renume în arta contemporană, recunoscut pentru lucrările sale monumentale din plăci de oțel ruginit, a murit marți la vârsta de 85 de ani, conform New York Times, care citează declarația avocatului său.

Decesul a avut loc la domiciliul său din statul New York, din cauza unei pneumonii, conform cotidianului american.

Exponențial în muzeele majore din Statele Unite și în deșertul din Qatar, Richard Serra a creat lucrări masive, rotunjite și minimalistice, care explorează spațiul și mediul înconjurător. Originar din San Francisco, din părinți cu origini evreiești rusești și spaniole, Serra și-a început formarea la Paris înainte de a se stabili în New York în anii 1960, în timpul efervescenței artistice.

La finalul deceniului, a publicat un manifest și a prezentat o lucrare esențială, “One ton prop (House of cards)”, constând în patru plăci de plumb de 122×122 cm, menținute în echilibru prin propria lor greutate, asemenea unui castel de cărți.

Ulterior, Serra s-a orientat către plăci masive de oțel brun-portocaliu ruginit, expuse la New York, Washington, Bilbao și Paris.

În 2014, a amplasat chiar și turnuri întunecate în nisipul din Qatar, la o distanță atât de mare încât accesul acolo necesită un vehicul 4×4 și o hartă detaliată, la 70 km distanță de capitala Doha.

“În momentul în care privești lucrările mele, nu reții un obiect. Reteni o experiență, o trecere”, afirma artistul în 2004.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor