Aproape 1000 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate, in Prahova, de la mijlocul lunii noiembrie. Sunt datele reprezentantilor Inspectoratului Judetean de Politie Parahova, care in aceasta perioada fac ample activitati de identificare a celor care vand ilegal astfel de produse, si totodata a celor care le folosesc in mod gresit. Oamenii legii spun ca este nevoie sa intensifice actiunile de acest fel, tinand seama si de cei care desi vand in mod legal petarde, dar care le dau fara drept catre minori, riscand de cele mai multe ori sa creeze accidente grave. Un astfel de caz s-a petrecut chiar in Prahova, weekend-ul trecut.

Se apropie sarbatorile de iarna si, ca de obicei, se vand multe petarde si artificii in mod ilegal, sau se utilizeaza fara a respecta normele legale, de catre inconstienti. Politia a inceput mai multe actiuni de control si a prins pana acum mai multe persoane.

Cinci dosare penale au fost intocmite de catre politisti in aceste cazuri. O reala problema cu care se confrunta anchetatorii este ca petardele s-au mutat on-line. Multi nu stiu ca este ilegal sa comercializezi sau sa folosesti astfel de materiale pirotehnice si mai mult de atat, ca amenzile nu sunt unele mici.

Ce nu spun vanzatorii mutati online e ca folosirea tiribombelor, a petardelor ori a artificiilor de amatorii care le cumpara de pe Facebook ii poate costa amenzi de pana la 7.500 de lei. La fel si vanzatorii. Daca insa vand minorilor, e caz de dosar penal si de inchisoare, de la 3 luni la un an. Si s-a intamplat in Prahova, cand un baiat de 9 ani a ramas fara doua degete, dupa ce o petarda i-a explodat in maini. In plus, isi poate pierde si vederea.

Mare parte din marfa vanduta online e adusa ilegal in tara. Politia de Frontiera a inceput deja sa anunte capturi facute in diverse puncte vamale, astfel ca sute de produse periculoase au fost confiscate pana acum.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *