Serviciul Județean Buzău al Arhivelor Naționale (SJAN) găzduiește o vastă colecție de documente istorice, întinzându-se pe 6.100 de metri liniari. Printre aceste comori se numără acte de stare civilă scrise în paleografie româno-chirilică și un pergament din 1490 semnat de însuși domnitorul Moldovei, Ștefan cel Mare.
În cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, conducerea SJAN a prezentat un raport detaliat privind activitatea de rezolvare a cererilor de eliberare a copiilor după documente, extrase și certificate. De asemenea, raportul a scos în evidență câteva dintre cele mai valoroase documente aflate în posesia arhivelor.
„SJAN deține fonduri administrative, comerciale, financiare, economice, judecătorești, sanitare, de muncă și ocrotiri sociale, școlare, ale cultelor, dar și o impresionantă colecție de registre de stare civilă din perioada 1832-1918,” a informat instituția. Aceste colecții includ jalbe, cărți de alegere, hotărnicii, testamente și catagrafii, multe dintre acestea fiind colectate încă din 1945, anul înființării arhivelor la Buzău. Primul fond preluat a fost cel al Primăriei orașului Buzău, urmat de cele ale Prefecturii, Episcopiei și Liceului Hasdeu. Cel mai vechi document păstrat este un pergament din 1490, prin care Ștefan cel Mare întărea o proprietate din județul Neamț.
Pe parcursul anului 2024, SJAN a primit peste 500 de cereri pentru eliberarea de copii sau extrase din documentele deținute, implicând cercetarea a peste 6.000 de dosare. Documentele cele mai solicitate includ acte de stare civilă, acte de proprietate, sentințe civile și penale, precum și documente legate de împroprietăriri și refugiați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța.
Registrele de stare civilă din perioada 1909-1918 au fost digitizate și indexate, urmând să fie disponibile pe platforma www.descopera.arhivelenationale.ro, iar procesul de digitizare pentru perioada 1905-1908 este în desfășurare.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews