Arhiepiscopia Tomisului a comunicat că ÎPS Teodosie continuă să manifeste o ascultare deplină față de Preafericitul Daniel și față de Sfântul Sinod. De asemenea, consideră că eforturile diferitelor cercuri de influență non-ecclesiale de a genera conflicte sunt nepotrivite și lipsite de temei!

Arhiepiscopia Tomisului a declarat că Înalt Prea Sfințitul Teodosie “rămâne în deplină ascultare” față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, a subliniat că consideră “nepotrivite și lipsite de temei” eforturile diferitelor cercuri de influență non-ecclesiale de a provoca un conflict între Patriarhie și Arhiepiscopia Tomisului.

Luni, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat referitor la anularea mitingului societății civile în sprijinul recunoașterii Mitropoliei Tomisului, eveniment care fusese planificat inițial pentru sâmbătă.

Arhiepiscopia Tomisului: „Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii «Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie» din Constanţa. Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă «răzvrătire» a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online. În legătură cu aceasta, Arhiepiscopia Tomisului a emis comunicatul din 8.02.2024”.

Totodată, oficialii Arhiepiscopiei Tomisului au subliniat că Înalt Prea Sfințitul Teodosie continuă să fie în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod.

Arhiepiscopia Tomisului: „Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului. În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”.

Arhiepiscopul Tomisului a cerut, vineri seara, organizatorilor mitingului programat să aibă loc sâmbătă după-amiază în municipiul Constanța, în favoarea recunoașterii Mitropoliei Tomisului, să renunțe la inițiativa lor. Această solicitare vine în urma anunțului făcut cu 24 de ore înainte de către reprezentanții Arhiepiscopiei, care au informat că, deși mai multe organizații civile planificau să organizeze un astfel de miting, instituția nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea evenimentului. Totuși, au subliniat că nu se opun acestei manifestații, îndemnând participanții să evite orice posibilă tentativă de detournare a scopului acesteia.

Într-un interviu acordat postului Radio Dobrogea, Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat dacă consideră că ar trebui înființată, reactivată sau recunoscută Mitropolia Tomisului și dacă, la vreun moment dat, aceasta ar fi fost desființată.

IPS Teodosie: „Nu a fost desfinţată niciodată, doar împrejurările au făcut să înceteze viaţa ei activă şi, sigur, după toate datele pe care le avem, ea trebuie să fie reactivată şi recunoscută şi nădăjduiesc în aceasta, că Dumnezeu e Dumnezeul adevărului, iar acesta este un adevăr de necontestat.”

Un alt ascultător al emisiunii l-a întrebat pe Arhiepiscopul Tomisului cum pot cetățenii să se implice în acest demers. „Da, am fost abordat de mulți oameni în legătură cu acest subiect. Nu vă pot opri. Mulți mi-au cerut permisiunea să trimită scrisori către Cancelaria Sfântului Sinod, către Patriarhie. Nu vă pot opri. Oprirea nu este conformă cu învățăturile creștine, iar Mitropolia Tomisului reprezintă un simbol de demnitate pentru țara noastră și pentru Biserica Ortodoxă. Nu comentez de ce nu s-a întâmplat până acum. Recent, am trimis cel mai detaliat raport privind Mitropolia Tomisului la Cancelaria Sfântului Sinod. Raportul a fost înregistrat, și sperăm să fie luat în considerare. Dacă și dumneavoastră, laicii, doriți să contribuiți, ținând cont că ați luat cunoștință despre adevărata istorie a Mitropoliei Tomisului, pentru care avem argumente nu doar necesare, ci și excedentare, vă îndemn să faceți și voi efortul de a trimite scrisori de sprijin către Patriarhie și Cancelaria Sfântului Sinod. Nu vă pot opri, nici nu vă încurajez.”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie a fost întrebat și dacă va aborda subiectul Mitropoliei Tomisului la următorul Sinod.

„Sperăm că solicitarea noastră va fi inclusă pe ordinea de zi. Aveți libertatea să vă exprimați, așa cum am spus anterior, să faceți cereri, pentru că eu nu cer pentru mine, ci pentru restabilirea unui adevăr istoric fundamental pentru întreaga Biserică și pentru toți credincioșii noștri. Toți vom avea un sentiment de demnitate și binecuvântare de la Dumnezeu atunci când punem în ordine moștenirea înaintașilor noștri. Trimiteți scrisorile dumneavoastră la Sfântul Sinod și la Patriarhie.”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

Patriarhia Română a declarat vineri că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului privind ridicarea la rang de Mitropolie a fost respinsă încă din 2003 de către Sfântul Sinod și că Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, „insistă cu încăpățânare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie”, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, „încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii în viața Bisericii și a societății prin acte de revoluție, indisciplină și presiune publică vor fi incluse pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Sfântului Sinod”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *