logo
RNTV Live

În Ardeal, politica sportului, la noi, sportul politic!

cristian anghelescu
Cristian Anghelescu

Lecturam un material al colegilor de redacție de la RepublikaNews în care se dezvoltă tema parcă fără de sfârșit – și fără de ieșire! – a sportului din urbe, a CSM-ului, particularizând.

Chiar ieri, în plină ședință ordinară a Consiliului Local, “aleșii” noștri au mai aflat o dată că sportul de performanţă mai există la Ploieşti doar pentru că mai mulţi părinţi susţin competiţiile din fonduri proprii! Mai mult, că unele secţii, sportivii acestora, nu au mai fost în cantonamente renunţându-se şi la participarea în competiţii! Iar finalul, previzibil încă din vară, este unul demn de comedia bufă: plătim jumătate de milion de euro din cauza încăpăţânării directorului economic Nicoletei Crăciunoiu, cea care, prin (in)deciziile sale – spun chiar consilierii locali! – ar fi distrus sportul de performanţă.

Aceasta este atmosfera în care se desfășoară ședințele în Consiliul Local Ploiești, aceasta este încrâncenarea cu care aleșii pe criterii politice se încăpățânează să trateze fenomenul strict după criteriile ordonate din cancelariile partidelor din care provin! Excluzând, din start, dorințele și năzuințele celor care i-au ales să le reprezinte interesele!

tadiciLa 500 de kilometri de urbea lui nenea Iancu, în Zalău – municipiul de reședință al județului Sălaj, oraș populat cu o cincime din numărul locuitorilor Ploieștiului! – autoritățile locale au alte treburi în contextul sportului! Primarul Ionel Ciunt a făcut un anunț care a fost întâmpinat cu respect de către consilierii locali, antrenorul Gheorghe Tadici – cetăţean de onoare al Zalăului din anul 1996 când a câştigat City Cup cu Silcotub – urmând a primi încă o recunoştinţă din partea autorităţilor. Este vorba despre Sala Sporturilor din Zalău, edificiu care va purta denumirea antrenorului de la HC Zalău!

În acest sens s-a făcut un referat privind schimbarea denumirii Sălii Sporturilor din urbe, iar joi, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, aleșii locali vor vota proiectul de hotărâre prin care Sala Sporturilor din Zalău se va numi Sala Sporturilor “Gheorghe Tadici”!

Simplu, corect, moral, fără patimi ascunse…

Iar, dacă vă interesează componența Consiliului Local de acolo, atunci aflați că acesta este alcătuit din 9 reprezentanți ai Partidul Social Democrat, 5 ai Partidului Național Liberal, 3 ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, 2 din Partidul Mișcarea Populară și câte unul din Partidul Alianța Liberalilor și Democraților, respectiv Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat.

La ei nu se fac toxicele alianțe de partid, fiecare votează după cum îi dictează conștiința pentru binele municipiului, al oamenilor care așteaptă ca aleșii să-și onoreze promisiunile preelectorale…                                  Iată cum este prezentat antrenorul Tadici în paginile Sportului Sălăjean, cotidian de sport care reflectă cele mai importante evenimente sportive petrecute în orașul depe malurile Meseșului.

Aflat în Zalău ca profesor de sport şi antrenor din anul 1974, Gheorghe Tadici a devenit de trei ori campion cu gruparea de sub Meseş, de opt ori vicecampion şi de trei ori a obţinut locul 3, câştigând o dată şi Cupa României. A bifat 19 sezoane de cupe europene, iar cu Silcotub a câştigat City Cup în 1996. Tadici are trei prezenţe în Liga Campionilor (o calificare în grupe), o finală de cupă europeană, cinci semifinale, cinci sferturi de finală şi patru optimi.

În perioada 2006 – 2008, Gheorghe Tadici a antrenat şi la Oltchim Rm. Vâlcea, formaţie cu care a câştigat de două ori campionatul şi tot de atâtea ori Cupa României şi Supercupa României. În competiţiile europene, Tadici are în palmares, cu Oltchim, câştigarea Cupei Cupelor dar şi Supercupa Europei.

Antrenorul de la HC Zalău are cele mai bune rezultate cu echipa naţională, cu care în perioada 2004 – 2008 a obţinut medalia de argint la Campionatul Mondial din Rusia (2005), locul 4 la Campionatul Mondial din Franţa (2008) şi locul şapte la Jocurile Olimpice.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor