Expoziția intitulată „ART IN/SANE. Cultură, sănătate mentală și incluziune socială”, care cuprinde peste 200 de lucrări provenite din diverse spitale de psihiatrie din România, a fost inaugurată recent la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Coordonatorul expoziției, dr. Valentin-Veron Toma, cercetător științific principal la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române, a declarat pentru Agerpres că evenimentul adună peste 200 de lucrări din mai multe spitale de psihiatrie, reprezentând doar o parte din cele aproape 300 de lucrări adunate într-un interval relativ scurt de timp de când a fost inițiat acest program de organizare expozițională.

Acesta a precizat că, deși există mai multe spitale și colecții private cu valoare semnificativă în acest domeniu, numărul lucrărilor aduse la expoziție în această ediție este considerabil mai mare decât cel prezent la prima ediție din 2019. Expoziția ART IN/SANE a ajuns la a cincea ediție și își propune ca aceste lucrări să fie expuse în fața unui public cât mai larg, inclusiv a celor neprofesioniști.

Dr. Valentin-Veron Toma a povestit cum ideea pentru o astfel de expoziție i-a venit încă din timpul studenției, în perioada în care desfășura stagiu de practică în domeniul psihiatriei la Spitalul Obregia, unde erau ateliere de pictură pentru pacienți. Acesta a amintit de colecții valoroase de lucrări de artă realizate de pacienții din spitalele psihiatrice, adunate de-a lungul anilor, dar care nu erau cunoscute în afara cercurilor medicale și a studenților.

Expoziția a debutat cu prima ediție în 2019, organizată la Biblioteca Academiei Române, fiind urmată de o dezbatere academică despre importanța valorificării acestui patrimoniu. Aceasta are scopul de a sensibiliza asupra condiției persoanelor cu tulburări psihice, stigmatizarea și marginalizarea acestora. În cadrul expoziției, se regăsesc și lucrări cu o vechime datând din anii ’60, când programele de art-terapie erau în floare, iar pacienții petreceau mai mult timp în spitale, având astfel posibilitatea să revină asupra creațiilor lor.

Dr. Valentin-Veron Toma a subliniat faptul că, deși tehnicile s-au schimbat de-a lungul timpului, esența art-terapiei rămâne aceeași: exprimarea liberă a sinelui prin artă și comunicarea cu ceilalți prin intermediul acesteia.

Consilierul prezidențial conf. dr. Diana Loreta Păun a remarcat importanța colaborării dintre mediul medical și cel artistic care a generat această expoziție.

Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, a subliniat că acest proiect este o inițiativă ce adună laolaltă medici psihiatri, psihologi, psihoterapeuți și artiști, reprezentând o colaborare fructuoasă între lumi aparent diferite.

Expoziția, organizată de Primăria Capitalei prin intermediul ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Entuziart și mai multe spitale psihiatrice din țară, face parte dintr-un efort de promovare a artei psihopatologice. Aceasta poate fi vizitată gratuit până pe 3 septembrie, de marți până duminică, între orele 12:00 și 20:00, cu excepția zilei de luni când expoziția este închisă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *