Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România, o resursă esențială pentru salvarea vieților pacienților cu cancer de sânge, a atins un număr de 97.000 de donatori înscriși în prezent. Cu toate acestea, 41 de pacienți se află în așteptarea unui donator compatibil.
Directorul Registrului, Traian Laurian Arghişan, a făcut acest anunț în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, sărbătorită pe 16 septembrie.
În ultimii ani, în medie, peste 7.000 de potențiali donatori s-au înscris în registru în fiecare an. Arghişan a subliniat că 70.000 dintre aceștia sunt testați minim pentru HLA, HLA-B și HLA-DRB1, ceea ce mărește semnificativ baza de căutare datorită conectării cu registrele internaționale din 56 de țări.
Cu toate acestea, aproximativ 30% dintre pacienții români încă nu au găsit donatori compatibili. În prezent, 41 de pacienți din România sunt în lista de așteptare pentru un donator compatibil.
Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice cuprinde 42 de milioane de potențiali donatori din 56 de țări.
În cei zece ani de la primul transplant de celule stem realizat în România, Institutul Clinic Fundeni a efectuat 2.000 de astfel de transplanturi. Majoritatea transplanturilor au fost cu donatori neînrudiți, și în continuare, există un număr semnificativ de pacienți care au nevoie de această procedură.
În fiecare an, Institutul Clinic Fundeni realizează în jur de 200 de transplanturi. Prof. dr. Alina Tănase, președintele Societăţii Române de Transplant Medular, a subliniat că acest număr reprezintă o activitate semnificativă pentru centrul medical și a adăugat că în curând vor sărbători 2.000 de transplanturi realizate la Institutul Clinic Fundeni, ceea ce reprezintă o realizare remarcabilă.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.