Miercuri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat finalizarea procesului de autorizare a plăților pentru sprijinul de urgență acordat în sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase. Acest sprijin a fost acordat unui număr de 199.421 de beneficiari, cu o valoare totală de peste 274,05 milioane de lei sau 55,38 milioane de euro.

Din această sumă, aproximativ 147,11 milioane de lei (29,72 milioane de euro) provin din finanțare externă nerambursabilă oferită de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar peste 126,94 milioane de lei, echivalentul a 25,65 milioane de euro, sunt alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Schema de sprijin excepțional, sub forma unui grant, vizează compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creșterea importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Suma este acordată producătorilor agricoli pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului, referitoare la culturile cu porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui, conform cererilor unice de plată depuse în anul 2022.

Beneficiarii acestei scheme includ producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus cereri unice de plată în anul 2022 pentru o suprafață determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile enumerate mai sus și care au depus, în anul 2023, cereri de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal.

Sprijinul, calculat la valoarea de 2 lei/litru, se bazează pe o cantitate unitară de 78 litri/ha de motorină, utilizând 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorină.

Sumele acordate cu titlu de sprijin de urgență nu pot fi supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost inițiată o procedură de executare silită.

Conform legislației în vigoare, plata ajutorului de stat se va realiza până la data de 31 decembrie 2023, iar APIA depune eforturi pentru a asigura ca beneficiarii să primească fondurile în conturile lor în perioada imediat următoare.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *