logo
RNTV Live

Apelul de proiecte pentru Programul „Primul student din familie” a fost deschis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Female graduates wear black gowns and yellow tassels waiting to attend the commencement ceremony at the university.
Constantin Corina

În cadrul apelurilor competitive vor fi acordate finanțări proiectelor ce vizează crearea unui cadru care să garanteze acces egal la studii universitare de calitate pentru toți tinerii, indiferent de mediul socio-economic, eliminând orice formă de discriminare, și care să contribuie la prevenirea și combaterea abandonului universitar.

Instituțiile de învățământ superior de stat și particulare, împreună cu unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pot depune proiecte în cadrul apelurilor PEO, în parteneriat cu alte instituții de învățământ superior.

Din fondurile europene vor fi acordate subvenții elevilor de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei pe lună, pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 21 de luni.

De asemenea, pentru studenți, se vor acorda subvenții în valoare de 330 de lei pe lună, pentru o perioadă cuprinsă între 12 și 24 de luni.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 de milioane de euro, repartizat astfel:

  • pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44,97 milioane de euro, din care contribuția UE este de 38,2 milioane de euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6,74 milioane de euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%);
  • pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5,02 milioane de euro, din care contribuția UE este de peste două milioane de  euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de trei milioane de euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).

“Primul student din familie” este integrat în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), stipulat în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și beneficiază de finanțare printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Edu

Cererile de finanțare pot fi trimise prin intermediul sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor