Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) respinge afirmațiile fostului premier Victor Ponta, potrivit cărora ar fi ordonat deschiderea barajelor de la Porțile de Fier în timpul inundațiilor din mai 2014 pentru a preveni inundarea capitalei Serbiei, Belgrad, în detrimentul unor sate din România, potrivit Hotnews.ro.

ANAR a transmis, că în cazul unor debite excepționale pe Dunăre, exploatarea barajelor Porțile de Fier I și II este reglementată clar de o convenție bilaterală semnată între România și Serbia în 1998 și ratificată de ambele țări. Potrivit acestei convenții, Serviciul comun de dispecer energetic româno-sârb este singura autoritate care stabilește modul de operare al barajelor în astfel de situații.

Barajele au funcționat în regim de ape mari, nu prin decizie politică

„Nu deţinem informaţii cu privire la existenţa vreunei decizii care să fi vizat inundarea deliberată a unor zone de pe teritoriul României”, precizează ANAR, adăugând că „tranzitarea debitelor Dunării în regim natural prin amenajarea hidrotehnică Porţile de Fier I şi II a fost stabilită de Serviciul comun de dispecer energetic româno-sârb, în baza Art. 12 din Convenţia de exploatare din 1998 (Legea 14/1999)”.

În mai 2014, Dunărea a înregistrat un debit maxim de 12.600 mc/s, ceea ce a impus deschiderea barajelor conform protocolului pentru ape mari. Specialiștii ANAR au precizat că în acea perioadă nu au fost afectate zone locuite, nu au fost evacuate persoane, iar digurile românești au funcționat normal. Au fost însă inundate terenuri agricole și păduri în zonele de luncă ale Dunării.

Contrar afirmațiilor lui Victor Ponta, ANAR susține că inundațiile care au afectat Belgradul au fost cauzate de râul Sava și alți afluenți ai Dunării, nu de Dunărea în sine. „Porțile de Fier funcționează în regim de ape mari (peste 11.500 mc/s) doar tranzitând debitele în regim natural”, au precizat reprezentanții instituției.

Totodată, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că nu a fost consultat și nu a participat la nicio decizie privind deversarea Dunării în acea perioadă, subliniind că astfel de decizii sunt de competența exclusivă a ANAR.

Deciziile luate în 2014 respectă prevederile Convenției de Exploatare a Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porțile de Fier, semnată în 1998 și aprobată prin lege. În concluzie, exploatarea barajelor s-a realizat în baza unei proceduri tehnice bine stabilite, nu în urma unei decizii politice a premierului, așa cum a susținut Victor Ponta.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.