Sursă foto: Dr.Max

Guvernul a aprobat o ordonanță prin care se transpune în legislația națională Directiva delegată (UE) 2022/2100 a Parlamentului European și a Consiliului. Această ordonanță vizează produsele din tutun cu o aromă caracteristică sau care conțin arome în oricare dintre componentele lor (filtre, hârtii, ambalaje, capsule), precum și produsele din tutun încălzit care ard.

Conform noilor reglementări, aceste produse vor avea obligativitatea etichetării cu mesaje de informare și avertismente de sănătate combinate, formate din text și fotografie. Scopul acestei măsuri este să ofere consumatorilor informații corecte și clare cu privire la efectele utilizării produselor de tutun încălzit.

Prin introducerea unei etichetări corespunzătoare, se urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la riscurile pentru sănătate asociate fumatului și utilizării produselor din tutun încălzit. Etichetările cu mesaje de informare și avertismente combinate, care includ texte și imagini relevante, au scopul de a avertiza și de a descuraja consumul de astfel de produse.

Directiva delegată a Parlamentului European și a Consiliului și, implicit, ordonanța aprobată de Guvern, își propun să promoveze sănătatea publică și să contribuie la prevenirea bolilor asociate cu consumul de tutun, prin furnizarea de informații clare și accesibile consumatorilor.

Ministerul Sănătății: „Adoptarea actului normativ este determinată de creșterea vânzărilor de produse din tutun încălzit, care a depășit 2,5 % din totalul vânzărilor de produse din tutun la nivelul Uniunii. Beneficiarii direcți ai reglementării sunt adulții și tinerii care au folosit / folosesc țigări electronice sau dispozitive electronice.”

Datele raportului „Health at a Glance 2022”, adulții care folosesc zilnic sau ocazional țigări electronice sau dispozitive electronice similare au reprezentat în anul 2019 aproximativ 2% din totalul populației.

Conform unui studiu al Institutului Național de Statistică (INS), 19% din populația adultă din România fumează țigări electronice sau dispozitive electronice.

Peste 43.600 de români au murit în 2019 din cauza unei boli cauzate de fumat, potrivit Raportului de țară al OMS publicat în anul 2023. Dintre aceste decese, aproape 21.000 sunt în urma bolilor cardiovasculare cauzate de tutun și peste 15.000 în urma bolilor oncologice, restul prin boli respiratorii.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *