Sursă foto: Hotnews

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat lista medicamentelor esențiale pentru sănătatea populației, introducând noi tratamente pentru boli precum Ebola și scleroza multiplă.

Lista de medicamente esențiale a OMS este un catalog care cuprinde medicamentele considerate esențiale și care ar trebui să fie disponibile în toate sistemele de sănătate funcționale.

Această actualizare a listei a fost parte a unei revizuiri mai cuprinzătoare, care a avut loc în cadrul unei reuniuni de experți desfășurată la Geneva în aprilie.

Scopul documentului este de a ghida deciziile de achiziționare a medicamentelor în țările cu venituri mici și medii.

Experții OMS au recomandat adăugarea mai multor tratamente noi. Un exemplu este un trio de medicamente care pot fi utilizate individual pentru tratarea sclerozei multiple, inclusiv versiunile generice și biosimilare, acolo unde acestea sunt disponibile. Aceste trei medicamente sunt Mavenclad (cladribina), Copaxone (acetat de glatiramer) și Rituxan/Mabthera (rituximab).

Grupul de experți consideră că includerea acestor medicamente ar „răspunde unei nevoi importante de sănătate publică și ar sprijini eforturile globale pentru a reduce povara globală a sclerozei multiple”, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Includerea tratamentelor pe lista OMS poate avea o mare importanță pentru accesul pacienților la acestea. De exemplu, adăugarea medicamentelor pentru tratamentul HIV pe listă, în anul 2002, a contribuit la o mult mai mare disponibilitate a acestora pentru pacienții cu SIDA din țările mai sărace.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Creșterea prețurilor și perturbările din lanțul de aprovizionare înseamnă că toate țările se confruntă acum cu probleme tot mai mari în asigurarea unui acces consistent și echitabil la multe medicamente esențiale de calitate garantată.”

Pe lista medicamentelor esențiale pentru sănătatea populației, organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au fost adăugate două tratamente cu anticorpi monoclonali pentru Ebola Zair: Ebanga (anzuvimab) și Inmazeb, compus dintr-o combinație de mai multe substanțe active: atoltivimab, maftivimab și odesivimabe.

De asemenea, au fost introduse pe listă și medicamentele naltrexona și acamprosat, disponibile sub formă de generice, utilizate pentru tratarea tulburărilor legate de consumul de alcool, precum și alimente terapeutice gata de utilizare (RUTF) pentru tratamentul malnutriției severe la copiii cu vârsta sub cinci ani.

Cu aceste adăugiri, numărul total de medicamente incluse pe lista pentru adulți ajunge la 502, iar pentru copii la 361.

În contextul pandemiei de Covid-19, OMS a sugerat introducerea unei secțiuni privind tratamentul în lista esențială, în loc să includă medicamente individuale. Astfel, recomandările actualizate ale agenției ONU pentru tratamentul Covid-19 vor fi reflectate în mod regulat.

Deși un grup de academicieni americani a propus includerea medicamentelor pentru obezitate pe listă, concentrându-se în special pe ingredientul activ liraglutidă, experții OMS au decis să nu le includă, invocând „beneficiul clinic și siguranța incertă pe termen lung la această populație de pacienți”.

De asemenea, protecția solară pentru prevenirea cancerului de piele, în special pentru persoanele cu albinism, a fost respinsă de experți. Cu toate că recunosc importanța produsului, se consideră că este necesară o cercetare mai extinsă înainte ca acesta să fie potrivit pentru a fi inclus în lista esențială.

Versiunile actualizate ale listelor, a 23-a pentru adulți și a 9-a pentru copii, vor fi publicate integral în cursul acestui an.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *