Medicii Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara atrag atenţia că sunt prea multe cazuri de pneumonii. Principala cauză de îmbolnăvire este imunitatea scăzută.

În fiecare zi, 10-12 pacienţi se prezintă în ambulatoriu sau la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara cu suspiciunea de pneumonie comunitară.

Aceasta reprezintă o afecţiune inflamatorie acută a parenchimului pulmonar, de origine infecţioasă. Penumonia comunitară se transmite pe cale respiratorie, avand o rată de mortalitate de aproape 15 la sută în cazul pacienţilor cu comorbidităţi. Deficitul de imunitate este principala cauză de îmbolnăvire.

„Timp de aproape 2 ani, datorită protecţiei oferite de purtarea măştilor, aproape că nu am putut să vorbim de penumonii comunitare. Aşa cum îi spune şi numele, îmbolnăvirea se produce în comunitate. Transmiterea este foarte ridicată, şi asta îndeosebi în cazul persoanelor imunocompromise. Odată cu renunţarea la purtarea măştii, au început să apară, şi acum chiar să crească numărul celor care dezvoltă o asemenea pneumonie. Din fericire, în majoritatea cazurilor vorbim de forme uşoare, care se pot trata ambulatoriu. Dacă, însă, pacientul are comorbidităţi, se impune internarea lui în spital pentru administrarea tratamentului. Şi în această grupă intră persoanele care au neoplazii, boli renale cronice, BPOC (Boală Pulmonară Cronică Obstructivă), bronşiectazii, în general, persoane cu imunitate compromisă şi care pot prezenţa risc vital”, spune dr. Geru Gabriel, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Află toate informațiile aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *