logo
RNTV Live

Anumite imagini din satelit arată o barieră întinsă de Beijing în zona Mării Chinei de Sud, unde au loc ciocniri cu vasele filipineze

ODFkZmI4Mzg4OTU2ZjUwMDE4OTg1YmEzYmNhNzU3NQ==.thumb
Constantin Corina

Imaginile din satelit cu bancul de nisip Scarborough din Marea Chinei de Sud, care este subiectul unor dispute intense, arată o nouă barieră plutitoare la intrarea în zonă

Conform informațiilor furnizate de Reuters, imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies la 22 februarie indică prezența unei noi bariere plutitoare la intrarea în bancul de nisip Scarborough din Marea Chinei de Sud. Acest loc este subiectul unor dispute intense, iar garda de coastă chineză a declarat săptămâna trecută că a alungat o navă filipineză care a pătruns “ilegal” în aceste ape. Filipinele au respins aceste afirmații, susținând că activitățile lor în zonă sunt legale.

China revendică bancul de nisip Scarborough, deși se află în interiorul zonei economice exclusive de 200 de mile marine a Filipinelor. Un tribunal internațional de arbitraj de la Haga a declarat în 2016 că revendicările Chinei nu au un temei juridic, dar Beijingul a respins această decizie. Acest lucru face ca atolul să fie una dintre cele mai disputate caracteristici maritime din Asia, generând tensiuni diplomatice referitoare la suveranitate și drepturile de pescuit.

Imaginile din satelit susțin un raport și o înregistrare video distribuite de Paza de Coastă din Filipine (PCG), care arată două bărci gonflabile ale pazei de coastă chineze desfășurând bariere plutitoare la intrarea în banc, pe 22 februarie. Paza de coastă filipineză a afirmat că o navă a gărzii de coastă chineze a urmărit nava BFAR, “a efectuat manevre de blocare” și s-a apropiat de aceasta. China consideră că aceste acțiuni sunt necesare pentru protejarea suveranității sale teritoriale și a drepturilor sale maritime.

Expertul Ian Storey de la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore a indicat că situația la bancul de nisip Scarborough reflectă un ciclu de reacții între Filipine și China. Filipinele contestă prezența Chinei la Scarborough și încearcă să susțină drepturile pescarilor lor. Storey a subliniat că hotărârea tribunalului de arbitraj din 2016 a acordat drepturi de pescuit ambelor țări în această zonă.

Rezervația este importantă din punct de vedere strategic datorită resurselor sale de pește și a lagunei sale turcoaz, care oferă un adăpost sigur pentru nave în timpul furtunilor. Global Times, o publicație media de stat din China, a declarat că Filipinele au sabotat bunăvoința Chinei prin acțiunile lor și că China ar putea lua măsuri mai stricte dacă provocările continuă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor