Anul Nou Bisericesc începe în data de 1 septembrie, spre deosebire de Anul Nou civil. De unde provine însă această diferență?
Alegerea datei de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc are la bază influența evreilor, care sărbătoreau la această dată Anul Nou în calendarul lor civil. Conform Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie, evreii încep calendarul lor cu luna Tishri, ceea ce corespunde lunii septembrie în calendarul civil. În prima zi a lunii septembrie, evreii sărbătoreau ziua de odihnă și aduceau ofrande Domnului.
Conform tradiției, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică în data de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă și a citit pasaje din cartea prorocului Isaia care profețeau despre misiunea Sa divină, în care se menționa: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați. Și să vestesc anul plăcut Domnului” (Isaia 61:1-2 și Luca 4:18-19).
Un alt motiv pentru a sărbători Anul Nou bisericesc în prima zi a lunii septembrie este legat de tradiția moștenită din Legea Veche, care menționează că în această zi a început creația lumii.
Stabilirea datei de 1 septembrie drept început al Anului Nou bisericesc a fost hotărâtă de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au ales această dată pentru a marca începutul mântuirii creștinilor, în amintirea momentului în care Hristos a intrat în mijlocul adunării evreilor și a vestit începutul unui an plăcut Domnului.
De asemenea, în ziua de 1 septembrie, Biserica a hotărât să fie comemorat Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul din Dobrogea, care a creat prima cronologie creștină, numărând anii începând cu venirea lui Hristos.
Sursă: Basilica
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.