logo
RNTV Live

Anul Nou Bisericesc, sărbătorit de 1 septembrie – de unde provine această tradiție

indictio01
Ștefan Petre

Anul Nou Bisericesc începe în data de 1 septembrie, spre deosebire de Anul Nou civil. De unde provine însă această diferență?

Alegerea datei de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc are la bază influența evreilor, care sărbătoreau la această dată Anul Nou în calendarul lor civil. Conform Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie, evreii încep calendarul lor cu luna Tishri, ceea ce corespunde lunii septembrie în calendarul civil. În prima zi a lunii septembrie, evreii sărbătoreau ziua de odihnă și aduceau ofrande Domnului.

Conform tradiției, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică în data de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă și a citit pasaje din cartea prorocului Isaia care profețeau despre misiunea Sa divină, în care se menționa: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați. Și să vestesc anul plăcut Domnului” (Isaia 61:1-2 și Luca 4:18-19).

Un alt motiv pentru a sărbători Anul Nou bisericesc în prima zi a lunii septembrie este legat de tradiția moștenită din Legea Veche, care menționează că în această zi a început creația lumii.

Stabilirea datei de 1 septembrie drept început al Anului Nou bisericesc a fost hotărâtă de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au ales această dată pentru a marca începutul mântuirii creștinilor, în amintirea momentului în care Hristos a intrat în mijlocul adunării evreilor și a vestit începutul unui an plăcut Domnului.

De asemenea, în ziua de 1 septembrie, Biserica a hotărât să fie comemorat Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul din Dobrogea, care a creat prima cronologie creștină, numărând anii începând cu venirea lui Hristos.

Sursă: Basilica

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor