Revelionul a trecut și am primit un an nou nouț, 365 de zile, mii de ore și minute ca să le petreci așa cum vrei tu, alături de cei dragi. Tu ce ți-ai propus să faci cu acest timp care se scurge rapid, aproape insesizabil atunci când ești purtat de gândurile despre ieri, despre trecut sau despre mâine, despre viitor? Cum vei reuși să te bucuri de familia ta la timpul prezent?
Până la vârsta de 7 ani copiii trăiesc în stare de prezență, aici și acum, ei iau decizii imediat ce le trece gândul/idea prin căpșor și nu le poți spune că mâine vom face X lucru sau vom merge în Y loc pentru că vor înțelege că plecăm acum. Probabil ați observat că vă întreabă neîncetat : când mergem?; când ajungem?
Oare dacă am fi măcar atât de prezenți cum sunt copiii, câte minunății am observa? In jur, la ceilalți, la noi… Cum s-ar schimba peisajul vieții noastre?
Beneficiile stării de prezență sunt nenumărate, iar principalul beneficiar este chiar copilul dumneavoastră. Micuțul va simți imediat că sunteți pe aceeași frecvență cu el, va fi mult mai comunicativ și înțelegător, accesele de furie sau stările de agitație se vor diminua, practic veți trăi acea stare de conectare despre care tot ați citit/auzit în articolele dedicate parentingului.
Această stare de conectare poate fi trăită doar la timpul prezent și asociată cu ascultare activă face minuni pentru bunul mers al lucrurilor în familie.
Dacă adulții pot fi ușor păcăliți, dând din cap sau zicând da, iar mintea să ne umble pe coclauri, la copii nu funcționează, ei vor simți imediat agitația noastră mentală și se vor conecta fix la această agitație. Ne vom trezi/auzi zicând: ce ai?; de ce ești agitat/ă?; doar mă joc cu tine… Știu că poate ne gândim că părinții noștri nu stăteau să se joace cu noi atâta timp, dar putem înțelege și accepta că evoluția nu înseamnă să trăim ca acum 30 de ani, ci să ne adaptăm la aceste vremuri, la felul în care acești copii noi vor să fie iubiți, acceptați și mai ales înțeleși.
Ce minunat că avem șansa de a reînvăța de la copii să trăim în prezent, fără a ne concentra pe griji, bucurându-ne sincer de viață, chiar dacă undeva pe drum am pierdut acest copil din noi și poate am devenit dramatici și depresivi.
Când ne jucăm cu ei, într-o clipă ne trezim cu totul în prezent și eliberați de această tensiune acumulată la serviciu, în viața agitată, de zi cu zi. Știți cum ne simțim? Ne simțim din nou copii!
Dacă tot ne-am propus obiective importante pentru noul an, putem să îndrăznim să acordăm prioritate familiei anul acesta.
Formulează și tu obiective la timpul prezent, măsurabile, apoi încadrează-le într-un orizont de timp. Puteți formula astfel:
– „Anul acesta citesc împreună cu copilul cel putin 20 de minute pe zi, începând din luna ianuarie 2017.” Poți trece și o dată exactă.
– „Aleg să le spun celor dragi: copilului, soțului cel putin doua aprecieri pe zi, din 14 ianuarie 2017.”
– „Ma joc/conectez cu copiii cel putin 15-20 de minute pe zi, din 1 februarie 2017.”
– „Planific un week-end de conectare cu soțul/partenerul meu, o dată pe lună, din 15 februarie 2017.”
– „Merg o dată pe săptămână la coafor, din 1 martie2017.”
Alegeți ceea ce considerați că ați tot amânat , ceea ce vă aduce bucurie!
Este de-a dreptul ridicol felul în care ne trăim viețile atât de inconstienți. Suntem într-o căutare permanentă a ceva și cu cât căutăm și căutăm cu mai multă îndârjire, ani la rând, parcă împlinirea și fericirea se îndepărtează și mai mult. Acest fenomen este normal, având în vedere că noi căutăm împlinirea și fericirea facând lucruri, încercând soluții, rezolvând probleme, acumulând lucruri, alergând după…și așteptând așteptări.
Uităm, de fapt, să trăim cu adevărat, aici și acum, în prezent, de a fi cine suntem cu adevărat!
Nu știu alții cum sunt, dar noi ne-am propus să celebrăm viața în fiecare zi, să cântăm, să ne jucăm, să dansăm, să râdem și să ne simțim liberi precum niște copii!
Frumusețea și simplitatea vieții este la un pas distanță de existența în prezent, iar a fi prezent este doar o alegere personală care ne stă la îndemână tot timpul.
Timpul prezent: acesta este darul pe care vi-l puteți dărui vouă și celor dragi în fiecare clipă!