Sursă foto: Alba24

2024 va marca 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, un erou național și o figură importantă în Revoluția de la 1848 din Transilvania. Prin decizia Senatului și Camerei Deputaților de a vota un proiect de lege pentru numirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” și prin promulgarea acestei legi de către Președintele Klaus Iohannis, se recunoaște importanța lui Avram Iancu în istoria și cultura României.

Inițiatorul acestui proiect legislativ, deputatul de Alba, Florin Roman, merită să fie felicitat pentru eforturile sale în a aduce omagiu acestui important personaj istoric.

Astfel, anul 2024 va fi un moment potrivit pentru a celebra moștenirea și contribuția lui Avram Iancu la istoria și dezvoltarea României și pentru a reaminti generațiilor actuale și viitoare despre sacrificiul și curajul său în lupta pentru libertate și drepturi civile.

„Născut în 1824, Avram Iancu, la doar 24 de ani a fost figura principală în ceea ce privește coagularea și cristalizarea doleanțelor românilor, precum și organizarea rezistenței acestora împotriva forțelor contrare intereselor populației românești din Ardeal.

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu.

Instituţiile amintite pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate.”

Avram Iancu a fost cu siguranță unul dintre eroii remarcabili ai Revoluției din 1848 din Transilvania, care a avut loc într-un context în care această regiune era sub stăpânirea Imperiului Habsburgic. Lupta sa pentru drepturile românilor și opoziția față de anexarea Transilvaniei la Ungaria au marcat un punct de cotitură în istoria luptei pentru libertate și identitate națională a românilor.

Locul său de odihnă la Țebea este un important centru de comemorare și aducere aminte a contribuției sale și a sacrificiului său în mișcarea de independență și în apărarea drepturilor românilor. Manifestările anuale de comemorare reprezintă o oportunitate pentru oameni să își exprime recunoștința și respectul față de memoria acestui mare lider și să înțeleagă impactul pe care lupta sa l-a avut asupra istoriei și identității României.

Sursă: basilica.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *