Foto: Tero Vesalainen/ Dreamstime.com

Ordinul Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care reglementează informarea exactă a consumatorilor cu privire la practica comercială cunoscută sub denumirea de shrinkflation, a intrat în vigoare joi, conform unui comunicat emis de ANPC, citat de Agerpres.

Acest act normativ impune operatorilor economici obligația de a informa consumatorii într-un mod complet, corect și precis despre modificările cantităților de produse, chiar dacă ambalajul și prețul rămân neschimbate. Informațiile trebuie prezentate în același câmp vizual, într-o formă vizibilă și lizibilă, utilizând aceeași dimensiune, prin intermediul unei plachete.

De asemenea, operatorii trebuie să asigure existența unității de referință la locul de comercializare pentru produsele cu cantitate modificată. Obligația de informare a consumatorilor se aplică pentru o perioadă de cel puțin 30 de zile de la momentul punerii în vânzare a produsului cu volum sau greutate redusă.

ANPC subliniază că, între publicarea Ordinului în Monitorul Oficial și intrarea sa în vigoare, s-au scurs 30 de zile, timp în care autoritatea a consiliat operatorii economici interesați de aplicarea acestui nou act normativ. În cadrul întâlnirilor cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), s-au discutat aspecte legate de modalitățile de afișare impuse prin acest Ordin, inclusiv exemple din alte țări ale Uniunii Europene.

„Prin acest Ordin, stabilim un standard de exigență și transparență necesar în relația cu consumatorii. Orice încercare de a masca reducerea cantităților de produse, menținând aceleași prețuri și ambalaje, fără o informare clară și precisă, va fi sancționată. Consumatorii au dreptul la o informare corectă, completă și precisă, iar operatorii economici trebuie să își asume această responsabilitate. ANPC va monitoriza cu strictețe aplicarea acestui act normativ și nu va tolera nicio abatere”, a declarat Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC, conform comunicatului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews