Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a inițiat campania anuală pentru a sublinia importanța raportării reacțiilor adverse suspectate ale medicamentelor.

Cu tema „Cine poate raporta?”, campania evidențiază rolul esențial al fiecărui pacient, medic, asistent medical și farmacist în raportarea efectelor secundare, contribuind astfel la utilizarea sigură a medicamentelor.

Desfășurată în perioada 6-12 noiembrie 2023, această campanie este a opta din seria anuală #MedSafetyWeek, o inițiativă pe rețelele de socializare care implică peste 80 de agenții de reglementare a medicamentelor și numeroase organizații neguvernamentale, având scopul de a sensibiliza opinia publică în privința importanței raportării efectelor secundare ale medicamentelor.

Președintele ANMDMR, Răzvan Prisada, a subliniat: „Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sănătății are un rol crucial în colectarea informațiilor despre beneficiile și riscurile medicamentelor, contribuind la identificarea măsurilor care să reducă riscurile asociate.

Raportarea reacțiilor adverse către ANMDMR sprijină îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în unele cazuri, facilitează ajustarea informațiilor privind prescrierea, având un impact direct asupra sănătății pacienților. În cazul în care dumneavoastră sau un pacient al dvs. prezintă o reacție adversă suspectată ca fiind legată de administrarea unui medicament, vă rugăm să raportați incidentul fără întârziere.”

Oricine poate raporta reacțiile adverse suspectate către ANMDMR folosind pagina de internet a agenției, secțiunea dedicată raportării reacțiilor adverse.

Specialiștii atrag atenția că toate medicamentele pot genera reacții adverse la anumite persoane, motiv pentru care există procese de monitorizare continuă a siguranței medicamentelor, după ce acestea sunt introduse pe piață.

Scopul principal al monitorizării siguranței este de a aduna mai multe informații despre reacțiile adverse existente și de a identifica eventuale reacții adverse noi. ANMDMR subliniază astfel importanța raportării efectelor secundare prin intermediul paginii „Raportează o reacție adversă”.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *