Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizări pentru 22 și 23 noiembrie 2024, care vizează intensificări puternice ale vântului, ninsori și viscol, în special în zonele montane și în unele județe din sud, est și vestul țării.

În perioada 22 noiembrie, între orele 10:00 și 20:00, este valabil un Cod Galben pentru intensificări ale vântului, ninsori și viscol la munte, ce afectează vestul, nordul și estul țării. Vântul va atinge viteze de 50-70 km/h, iar în zona de munte se vor depune 10-20 cm de zăpadă, cu viscol în intensificare. În Maramureș, nordul Moldovei și al Transilvaniei, ninsorile vor predomina, iar în unele zone izolat se vor înregistra depuneri de polei.

Pentru județele Caraș-Severin, Timiș și Arad, ANM a emis un Cod Portocaliu de intensificări puternice ale vântului, cu rafale de 70-90 km/h, valabil până la ora 14:00. În același interval, în Carpații Meridionali și în zona înaltă a Carpaților Occidentali și Orientali, vântul va ajunge la rafale de 80-120 km/h, iar ninsoarea viscolită va depune un strat consistent de zăpadă, cu vizibilitate redusă.

Un Cod Roșu este valabil între orele 10:00 și 14:00 pentru altitudinile de peste 1700 m din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița. În această zonă, viscolul foarte puternic și rafalele de vânt de peste 120 km/h vor reduce vizibilitatea aproape la zero și vor troieni zăpada.

Începând cu ora 20:00 pe 22 noiembrie și până pe 23 noiembrie la ora 10:00, se va emite un Cod Galben pentru intensificări ale vântului și viscol localizat la munte, ce va afecta Dobrogea, sudul Munteniei, Oltenia și sudul Transilvaniei. Vântul va atinge viteze de 50-70 km/h, iar la munte vor fi rafale ce pot depăși 80 km/h pe creste.

O altă avertizare Cod Galben va fi activă între 23 noiembrie, ora 10:00 și ora 23:00, pentru intensificări ale vântului și viscol la munte, în regiunile Dobrogea, sud-vestul Munteniei, sudul și vestul Olteniei și al Transilvaniei.

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie foarte atenți la condițiile meteo și să se informeze înainte de a pleca la drum. În special șoferii trebuie să fie echipați corespunzător și să adapteze viteza de deplasare în funcție de condițiile meteo, având în vedere riscurile de polei, viscol și zăpadă pe drumuri.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews