logo
RNTV Live

Animalul care trăiește numai în România și Bulgaria. E unic în lume!

Screenshot 2023-10-29 182746
Constantin Corina

Un animal rar, specific doar României și Bulgariei, este extrem de popular și apreciat în aceste țări, dar, din păcate, există oameni care îl periclitează, ucigându-l cu cruzime. De asemenea, poți găsi acest animal la vânzare în magazinele de animale de companie.

România și Bulgaria au în comun nu doar vecinătatea geografică, ci și o specie de animal care le este specifică. Acest animal este cunoscut sub numele de “hamsterul dobrogean” sau “hamsterul românesc” și trăiește în zona de câmpie, mai precis în Dobrogea și într-o mică parte din estul Bulgariei. Acest mic rozătoare poate fi ținut și în captivitate, fiind adesea preferat de copii ca animal de companie.

Hamsterul dobrogean are un comportament nocturn activ, fiind mai activ în plină noapte și în primele ore ale dimineții, înainte de răsăritul soarelui. Se estimează că există peste 3.000 de exemplare în libertate, distribuite în diverse habitate, cum ar fi câmpii, terenuri uscate, culturi de legume sau vii.

Acest mic animal seamănă în aspect cu un șoarece, ceea ce poate genera temeri în rândul oamenilor care îl întâlnesc, ceea ce duce uneori la uciderea lui din teama că ar putea invada locuințele și distruge alimentele. Hamsterul dobrogean se caracterizează prin capul mic și îndesat, abdomenul galben-cenușiu, laturile gâtului și pieptului cu 3 pete albe-gălbui, spatele cenușiu-galben-cafeniu, și are o lungime de 100-150 mm. Coada sa, de dimensiuni mici, măsoară între 10-15 mm și este puțin păroasă.

În ceea ce privește dieta, hamsterul dobrogean este un animal erbivor, hrănindu-se cu plantele găsite în câmpie, cereale sau semințe.

De menționat este faptul că în luna octombrie, hamsterul dobrogean intră în perioada de hibernare și rămâne în cuibul său de odihnă până în martie anul viitor, ieșind foarte rar pentru a se hrăni sau a bea apă. În timpul hibernării, poate fi confundat cu un șoarece, deoarece emite uneori sunete asemănătoare chițăiturilor.

Anul trecut, în octombrie 2022, a avut loc o descoperire remarcabilă în Delta Dunării, unde cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDDD) au observat trei exemplare de hamster dobrogean, marcând astfel o premieră, după o perioadă de trei ani în care această specie nu fusese observată în zonă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor