logo
RNTV Live

Alte boli specifice copilăriei se răspândesc rapid în comunități

bebelus
Dudau Andreea Valentina

Alte afecțiuni specifice copilăriei se extind rapid în colectivități/Conform unui specialist în boli infecțioase, „Foarte puține cazuri au necesitat spitalizare”!

După apariția rujeolei și a scarlatinei, alte afecțiuni specifice copilăriei au început să afecteze colectivitățile preșcolarilor și elevilor din clasele primare. În ultima perioadă, părinții se confruntă cu simptome specifice bolilor precum erupția obrajilor pălmuiți și boala gură-mână-picior.

Cu toate acestea, medicul infecționist Daniela Ristea de la Spitalul „Victor Babeș” din Craiova menționează că foarte puțini dintre copiii care au fost aduși la unitatea medicală au necesitat internare. Iată când ar trebui părinții să solicite ajutorul specialiștilor și cum își pot ajuta copiii să treacă mai ușor peste această perioadă.


În cazul bolii obrajilor pălmuiți, cauzată de un parvovirus, copiii, în general, dezvoltă forme ușoare, spune medicul. Simptomele inițiale pot fi asemănătoare cu cele ale unei viroze obișnuite, cum ar fi febra, secreția nazală și dureri în gât. Apoi, apare eritemul – roșeața la nivelul obrajilor, moment în care, de obicei, copilul nu mai este contagios.

Cu toate acestea, nu se recomandă lăsarea copilului în colectivitate, deoarece în zilele următoare apare o erupție pe brațe, trunchi și picioare. Această erupție poate dura între 7 și 10 zile, fiind caracterizată de o textură fină, dantelată, și, de obicei, nu provoacă mâncărime. În general, copiii nu se scarpină în cazul bolii obrajilor pălmuiți, menționează specialistul.


Chiar dacă virusurile care cauzează aceste afecțiuni circulă în colectivități în această perioadă, medicii nu au întâmpinat forme severe de boală care să necesite spitalizare.

Până acum, am avut doar foarte puține cazuri care au necesitat internare. Am internat doar pacienți cu boala gură-mână-picior, din cauza deshidratării, care este cea mai frecventă complicație la sugari sau la copiii mici. Leziunile la nivelul cavității bucale, specifice acestei boli, pot împiedica alimentația și hidratarea, iar acest lucru poate duce la deshidratare. Cu toate acestea, nu am avut pacienți cu alte complicații. Un alt semn de alarmă care ar trebui să îi determine pe părinți să-și ducă copiii la medic este febra ridicată care persistă timp de 3-5 zile. În acest caz, poate fi necesară efectuarea unor analize suplimentare.

Starea copiilor este mai afectată, iar tabloul clinic este mai accentuat decât în cazul infecției cu parvovirus. Leziunile veziculare pot apărea pe palme, tălpi, genunchi sau în zona perianală și genitală. Aceste vezicule sunt dureroase, iar pielea de pe palme și tălpi este mai puțin elastică, ceea ce poate cauza disconfort la mers. Uneori, copiii pot prezenta dificultăți în deplasare din cauza durerii provocate de vezicule, semnalează medicul.

Majoritatea copiilor până la vârsta de 10-15 ani au anticorpi împotriva acestor virusuri, adaugă dr. Ristea. Astfel, mulți dintre ei ar fi pozitivi la teste serologice pentru virusurile care cauzează bolile obrajilor pălmuiți și gură-mână-picior. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta forme subclinice ale bolii, fără a dezvolta erupții, precizează medicul infecționist.

Nu recomandăm efectuarea acestor teste serologice deoarece nu aduc niciun beneficiu. Tabloul clinic este sugestiv, și nu este necesar să expunem suplimentar copiii la stres pentru a efectua astfel de analize.

Efectul rar asociat bolii gură-mână-picior și modul de abordare
În cazul bolii gură-mână-picior, un efect rar care poate apărea câteva săptămâni după debut este căderea unghiilor. Acest efect poate îngrijora atât copiii, cât și părinții.

SURSĂ: GAZETA DE SUD

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor