Produsele făinoase sunt printre cele mai consumate alimente de către români, mai ales în țara noastră unde pâinea este nelipsită de pe masă. Însă nu toată lumea știe că unele ingrediente din conținutul său nu sunt atât de sănătoase.

Dacă este supusă tratamentului cu dioxid de clor sau bromat de potasiu, făina poate deveni periculoasă, deoarece aceste substanțe sunt folosite pentru a-i conferi o nuanță albă.

Pâinea reprezintă un aliment esențial, fără de care multe preparate culinare ar pierde din gust dar cu toate acestea, comparativ cu alte alimente precum fructele sau legumele, pâinea nu se ridică la același nivel în ceea ce privește conținutul nutritiv.

Potrivit experților, pâinea este bogată în calorii și carbohidrați, dar nu oferă aceeași cantitate de proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale ca alte surse alimentare.

Este important de menționat că profilul nutritional al pâinii poate varia semnificativ în funcție de tipul acesteia.

De exemplu, pâinea integrală este o sursă bogată de fibre, în timp ce pâinea cu cereale germinate poate aduce beneficii suplimentare, precum conținutul valoros de betacaroten, vitamina C și vitamina E. Aceasta din urmă poate fi o opțiune excelentă pentru cei care urmează o dietă și caută alternative pentru a îmbogăți conținutul lor nutritiv.

Oamenii de știință au efectuat studii pentru a evalua impactul pe care îl are tratamentul făinei cu dioxid de clor sau bromat de potasiu, substanțe folosite pentru a-i conferi culoarea albă.

Rezultatele cercetărilor au condus la concluzia că bromatul de potasiu este considerat cancerigen, asociat cu apariția tumorilor tiroidiene, precum și cu dezvoltarea unor formațiuni la nivelul celulelor intestinale și hepatice.

Din acest motiv, în anumite țări, bromatul de potasiu a fost interzis în producția de pâine. Ca alternativă sănătoasă, se recomandă consumul de pâine obținută din cereale integrale, conform informațiilor furnizate de secretele.com.

„În legătură cu sortimentul de pâine, fiecare trebui să-şi găsească pâinea care să fie pe gustul lui. Din punct de vedere caloric, ele au acelaşi aport, adică aproximativ 230 de calorii pe suta de grame. Doar conţinutul de fibre diferă între pâinea albă şi pâinea intermediară sau neagră,” a declarat nutriţionistul Mihaela Bilic, în cadrul unui interviu mai vechi, notează Adevărul.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *