Marea Britanie și Germania urmează să semneze un „acord istoric în domeniul apărării,” conform guvernului britanic, acord ce are scopul de a consolida securitatea, investițiile și crearea de locuri de muncă, relatează BBC, citat de Mediafax.
În conformitate cu acordul, compania germană de apărare Rheinmetall va deschide o nouă fabrică în Marea Britanie, pentru a produce țevi pentru tunurile de artilerie – asigurând astfel 400 de locuri de muncă.
Ambele țări vor colabora pentru a dezvolta drone și o nouă rachetă cu rază lungă de acțiune.
De asemenea, avioane germane de supraveghere maritimă vor efectua periodic patrule în Atlanticul de Nord de la baza aeriană RAF Lossiemouth din Scoția.
Laburiștii au promis să construiască legături militare mai strânse cu Germania, ca parte dintr-un efort mai larg al acestui guvern de a restabili relațiile cu aliații europeni cheie, după Brexit.
Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, Miguel Berger, a declarat că Comisia Europeană se va concentra foarte mult asupra apărării în următorii cinci ani și că există spațiu astfel încât Marea Britanie să fie implicată.
„Evident, întrebarea este – care poate fi rolul industriei britanice de apărare și al capacităților Regatului Unit în acest efort comun?”, a declarat el.
Marea Britanie are deja un pact de apărare cu Franța – Tratatul de la Lancaster House, semnat în 2010 de David Cameron și Nicholas Sarkozy – dar acesta este primul cu Germania.
Poziția militară între cele două țări
Germania și Regatul Unit sunt cei mai mari consumatori de apărare din Europa și cei mai mari donatori militari europeni pentru Ucraina. Ministrul britanic al apărării, John Healey, a declarat că acesta este un „moment de referință”, care apropie armatele și industriile de apărare ale celor două țări.
Cele două națiuni cooperează deja ca membri ai alianței NATO.
În conformitate cu noul acord, Trinity House, Rheinmetall va construi o fabrică în Regatul Unit pentru a produce țevi pentru tunuri de artilerie – lucru pe care Marea Britanie a încetat să îl mai facă, în urmă cu mai bine de un deceniu.
Locația fabricii nu a fost încă anunțată, dar Ministerul Apărării afirmă că aceasta va susține peste 400 de locuri de muncă și va utiliza oțel britanic produs de Sheffield Forgemasters. Producătorul de oțel a fost achiziționat recent de guvernul britanic. Se așteaptă ca primele țevi de tun de artilerie să iasă de pe linia de producție în 2027.