Un caz medical neobișnuit ridică semne de întrebare în rândul specialiștilor în sănătate publică: un bărbat de 69 de ani, din București, a fost diagnosticat cu malarie, deși nu a părăsit recent teritoriul României. Pacientul se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, în stare stabilă, și urmează tratamentul specific, anunță Ministerul Sănătății.
Faptul că bărbatul nu a călătorit în zone tropicale — unde boala este endemică și transmisă de țânțari infectați — i-a determinat pe epidemiologi să demareze de urgență o anchetă pentru a stabili sursa exactă a infectării. Suspiciunea că virusul ar fi putut fi contractat local, posibil prin intermediul unui țânțar „importat”, pune în alertă autoritățile sanitare.
Până acum, în 2025, România a înregistrat 21 de cazuri de malarie, toate fiind însă asociate cu persoane întoarse din zone tropicale din Africa sau Asia. Acest caz izolat, fără legături externe, ar putea marca o schimbare în comportamentul bolii și ar putea semnala o posibilă adaptare a vectorilor în climatul românesc, pe fondul încălzirii globale.
Tot joi seară, o altă alertă sanitară a fost confirmată de Institutul „Cantacuzino”: două persoane internate la Institutul „Matei Balș” au fost diagnosticate cu antrax. Ambii pacienți se află în stare stabilă și sunt monitorizați atent de echipele medicale.
Ministerul Sănătății colaborează cu institutele de cercetare și cu Direcțiile de Sănătate Publică pentru a preveni orice risc de transmitere locală a acestor boli rare în România.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.
sursa TVR info