Autoritățile spaniole au instituit stare de urgență după apariția unei epidemii de pestă porcină africană, pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri!
Boala, extrem de contagioasă și devastatoare pentru ferme, s-a răspândit alarmant în ultimele săptămâni, determinând implementarea unor măsuri stricte de protecție pentru animale și fermieri.
Spania, afectată de o epidemie de pestă porcină africană
Situația a devenit atât de gravă încât autoritățile au considerat necesară declararea stării de urgență pentru a limita răspândirea virusului.
Conform datelor oficiale, în noiembrie au fost confirmate cel puțin 13 cazuri la porci mistreți din zone agricole apropiate de Barcelona. Depistarea virusului în câmpurile din regiune a amplificat riscul de transmitere către ferme, motiv pentru care guvernul catalan a adoptat măsuri suplimentare.
Executivul regional a impus restricții severe în 12 localități aflate deja sub stare de urgență. Locuitorilor le este interzis accesul în păduri, parcuri și terenuri agricole, considerate zone cu potențial ridicat de contaminare.
Măsuri preventive au fost extinse și către alte localități aflate într-o rază de aproximativ 80 de kilometri, acolo unde riscul este mai redus, dar autoritățile nu vor să riște apariția unor noi focare.
Restricții privind produsele din carne de porc
Efectele epidemiei nu se resimt doar în ferme. Autoritățile au anunțat că produsele din carne de porc provenite din regiunile afectate vor fi supuse unor restricții. Importurile nu sunt vizate, însă exporturile din zonele neafectate ale Spaniei pot continua normal.
„Toate produsele din carne de porc proaspătă și alte produse provenite din regiunea afectată sunt restricționate. Exporturile din zonele neafectate ale Spaniei pot continua ca de obicei. Vom monitoriza în permanență situația și vom ajusta măsurile dacă va fi necesar”, au transmis autoritățile catalane.
O boală cu mortalitate ridicată – pesta porcină
Pesta porcină africană este o infecție virală gravă, cu un procent foarte mare de mortalitate în rândul porcilor. Boala provoacă hemoragii interne și duce de cele mai multe ori la decesul animalelor.
Printre simptomele specifice se numără pierderea apetitului, febra, apatia, apariția spumei la gură, vărsăturile și diareea.
Prin măsurile implementate, autoritățile încearcă să stopeze extinderea epidemiei și să protejeze atât fermele, cât și industria porcină a Spaniei, care ar putea suferi pierderi uriașe dacă virusul s-ar răspândi pe scară largă. Situația este monitorizată continuu, iar restricțiile vor fi adaptate în funcție de evoluția focarelor.
Mai multe ştiri pe repubikanews.ro