logo
RNTV Live

Alarmant! Legumele cultivate în sudul țării conțin nivele tot mai ridicate de pesticide. Iată topul celor mai contaminate legume românești

Învaţă să deosebeşti fructele şi legumele bio de cele cu pesticide
Constantin Corina

Utilizarea pesticidelor în sudul României înregistrează o creștere semnificativă, iar probele cu reziduuri au crescut la 40% în 2023, în comparație cu 27,9% în 2022

În anul 2023, Autoritatea Națională Fitosanitară a efectuat prelevarea și analiza a un total de 2.122 de probe de legume. Din acestea, 1.323 de probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LCRPPPV) din București, iar 799 de probe au fost analizate la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale (LRCRPPPV) din Târgu Mureș.

Conform informațiilor furnizate de Viața Satului pe pagina lor de Facebook, rezultatele analizelor efectuate la laboratorul din București au dezvăluit o situație îngrijorătoare privind utilizarea pesticidelor în zonele de producție de legume din sudul României.

Potrivit raportului ANF pentru anul 2023, procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut semnificativ față de anul precedent, trecând de la 27,9% la 40,1%.

Dintre cele 1.323 de probe de legume analizate la București, 531 de probe (40,1%) conțineau reziduuri de pesticide: 504 de probe cu reziduuri sub nivelul maxim admis și 27 de probe cu reziduuri peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri de substanțe active interzise în Uniunea Europeană (probe neconforme).

Iată un top al celor mai contaminate legume în funcție de procentul de probe care conțin reziduuri de pesticide

  1. Mărarul: 67% dintre probele analizate au prezentat reziduuri de pesticide.
  2. Salata: 67% dintre probele analizate au prezentat reziduuri de pesticide.
  3. Tomatele: 64% dintre probele analizate au prezentat reziduuri de pesticide.

Aceste rezultate indică o prezență semnificativă a pesticidelor în aceste legume, fapt ce necesită o monitorizare și reglementare mai atentă în producția și utilizarea acestor substanțe în agricultură.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor