O erupție spectaculoasă a avut loc luni pe Vulcanul Etna din Sicilia, Italia, generând o coloană de cenușă, gaze și roci care a atins aproximativ 6,5 kilometri înălțime, însă autoritățile dau asigurări că nu există un pericol imediat pentru populație sau turiști.
Potrivit Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), evenimentul a fost cauzat, cel mai probabil, de o surpare în partea de nord a craterului sud-estic. Fluxul piroclastic rezultat — un amestec rapid de roci, gaze fierbinți și cenușă — nu a afectat zonele accesibile publicului, iar activitatea vulcanului s-a transformat ulterior într-o „fântână de lavă”.
Președintele regiunii Sicilia, Renato Schifani, a declarat că experții au confirmat că nu există nicio amenințare pentru populație. Cu toate acestea, a recomandat turiștilor să evite zona din jurul vulcanului, din cauza „unei potențiale evoluții a fenomenului”, care este atent monitorizat de autorități.
Deși înregistrări video postate pe rețele sociale arată turiști fugind de pe versanți, aeroportul din Catania rămâne operațional. Autoritățile aeriene au emis o alertă cod roșu pentru trafic aerian, din cauza norului vulcanic care s-a dispersat spre sud-vest.
Etna, cu o altitudine de 3.324 de metri, este cel mai activ vulcan din Europa și a fost în mod regulat scena unor erupții în ultimii 500.000 de ani.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.